Борисов: Ще бъда премиер само с мандат на ГЕРБ

По думите му другите партии сега започват да осъзнават и да оспорват решението на референдума

Борисов: Ще бъда премиер само с мандат на ГЕРБ
372 ~ 2 мин. четене

"Аз мога да съм премиер само когато съм с мандата на ГЕРБ и когато ГЕРБ е спечелила избори", това каза министър-председателят Бойко Борисов след края на Консултативния съвет по национална сигурност, свикан от президента Росен Плевнелиев. "Всякакви възможности се откриват, има партии, които заявяват, че могат да съставят правителство. Който иска да направи мандат в този парламент трябва да си излъчи премиер, министри и да си носи отговорността. Изпълняваме ангажиментите си всеки ден”, добави той.

По думите му другите партии сега започват да осъзнават и да оспорват решението на референдума. „След първия тур, когато бяха гласувани трите точки на референдума, сме длъжни да ги приведем в сила. Това, което са си надробили политически партии, трябва да си го изсърбат", категоричен е Борисов. "Ние преди две години предложихме коалиция на РБ и ПФ, те казаха няма да влизаме в нея, а само ще подкрепяме дадени решения. Това им дължа и аз", каза още Бойко Борисов.

Премиерът в оставка изрази съжаление за това, че избраният Румен Радев не е присъствал на Консултативния съвет. Според него Радев е трябвало да присъства на съвета, за да се чуе какво е мнението му и обяснението, че ще има класифицирана информация не е сериозно, каза още Борисов. "Оттук нататък моралният победител на изборите го нямаше днес. Защото така, както ползва държавна охрана, а изведнъж не е удобно да участваш в такива преговори и теми", коментира още премиерът в оставка.

Приветствам президента, че за пореден път се опита да носи цялата отговорност. Опита се, мисля, че няма някакъв резултат от днешния съвет, още повече че той беше една политическа консултация, не е бил нещо, което да носи класифицирана информация. Политическа консултация за бъдещето от тук насетне. 

Президентът Росен Плевнелиев вярва, че настоящото Народно събрание не е изчерпало потенциала си. По думите в момента България се намира в сложа ситуация и трябва да се търси най-добрия изход за народа. „Основната цел на КСНС бе всички политически сили, институциите заедно да споделим оценките си за ситуацията и да потърсим национално отговорно решение", обясни държавният глава. "Макар и задължени по Конституция не подходих към консултациите като формална стъпка. Продължавам да вярвам, че настоящото Народно събрание не е изчерпало потенциала си и може да свърши много смислени неща за държавата", каза още той. "Давам всичко от себе си това Народно събрание да продължи дейността си”, категоричен е Плевнелиев. По думите му възможна дата на предсрочните парламентарни избори е в края на месец март началото на април, но точната дата е задължение на новоизбрания президент.

Подкрепи Economic.bg