Борисов в Брюксел за \"Южен поток\"

Премиерът ще разговаря с Юнкер, Шулц, Дол и Туск също и за еврофондовете и доклада по мониторинговия механизъм

Борисов в Брюксел за \

Проектът „Южен поток“, който руската страна обяви, че спира заради България, се очаква да бъде централна тема в разговорите на премиера Бойко Борисов, който днес ще бъде на работно посещение в Брюксел. Там той ще бъде приет от председателите на трите основни институции – Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент.

Те бяха планирани преди Русия да обяви, че се отказва от проекта, и трябваше да бъдат посветени най-вече на еврофондовете за България. Събитията от последните дни разместиха акцентите, като от разговорите на Бойко Борисов в Брюксел донякъде ще зависи и общоевропейския подход към казуса. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер вече обяви официално, че ще определи позицията си за спирането на проекта след обсъждане с ресорните комисари и с българския премиер.

Първата среща на Борисов днес ще е с лидера на ЕНП Жозеф Дол, ще последват и разговори с Жан-Клод Юнкер, с Доналд Туск, за когото това ще е едно от първите посещения след встъпването му в длъжност като председател на Европейския съвет, и с председателя на Европарламента Мартин Шулц.

Очакванията са при всички тези разговори Борисов да постави пред домакините си и другите ключови за страната ни проблеми: еврофондовете, предстоящия през януари доклад по мониторинговия механизъм, и продължаващото обвързване на този механизъм с шенгенското членство, за което България отдавна изпълни всички заложени изисквания.

Коментари: 0