Борисов заплаши да смени ръководството на КЕВР

Премиерът е недоволен от плановете на регулатора да вдигне цената на топлоенергията с над 20% от 1 юли въпреки много по-евтиния газ

Борисов заплаши да смени ръководството на КЕВР

Снимка: МС

Ще обсъдя с колегите, и без това им е изтекъл мандатът, смяна на КЕВР. Такива глупости не може през седмица-две да се говорят за такива неща. Така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти вчерашния доклад на регулатора, от който се вижда, че са одобрени по-високи цени на топлоенергията в цялата страна от 1 юли, като за София е предвидено 22% поскъпване. КЕВР обоснова това поскъпване, въпреки намалената с над 40% цена на руския газ, с евентуално бъдещо поскъпване на суровината.

„Говорят за бъдеще време, ако станело нещо, еди-какво си. Те излизат и казват: ще вдигнем с 20% цената на „Топлофикация“. Да, през годините топлофикациите са задлъжнели много ,защото не вдигаха, и при Орешарски не вдигаха цената, и като всеки един продукт – това се плаща. Или ще влязат в час да говорят това, което реално имат, а не да ми правят прогнози и след няколко дни да опровергават, днес сега ще го опровергават“, допълни министър-председателят, цитиран от „Фокус“.

„Още днес ще се опровергае прогнозата за 20% увеличение на парното“, каза още премиерът, като визира насрочената за по-късно днес пресконференция на регулатора, на която се очаква той да опровергае доклада си и да обяви, че цената за топлинна енергия няма да се вдига.

Припомняме, че по закон КЕВР е независим регулаторен орган, чийто председател и членове се назначават от Народното събрание. Председател от април 2015 г. е Иван Иванов, който беше част от ДСБ. Според разпоредбите в Закона за енергетиката мандатът на членовете на Комисията е 5-годишен, с право на два последователни мандата.

Коментари: 0