Борисов заплаши директора на БНР с уволнение заради цензурата срещу Силвия Великова

Премиерът се е обадил лично на журналиста, за да разбере каква е ситуацията около нейното отстраняване от радиото

Борисов заплаши директора на БНР с уволнение заради цензурата срещу Силвия Великова

Снимка: Economic.bg/Архив

Премиерът Бойко Борисов се е обадил още вчера на съдебния журналист от БНР и водещ на предаването „Преди всички“ Силвия Великова, когато е научил, че изпълняващият длъжността директор на радиото Николай Кръстев я е свалил от ефир и не и позволява да отразява ресор „Правосъдие“. Мотивите му бяха, че тя е „Старши редактор“ и като такъв няма как да е репортер и водещ – нещо, с което тя се занимава от 15 години.

После Николай Кръстев измисли друго – че в програма "Хоризонт" липсвало обективно и безпристрастно отразяване на част от темите и затова препоръчали на директора да предложи механизъм за осигуряване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми.

Най-вероятната причина обаче е, че Силвия Великова често задава неудобни въпроси на единствения кандидат за главен прокурор – Иван Гешев. Самата Великова разказа, че в неофициални разговори с ръководството е била помолена да смекчи тона и дори да спре да отразява този ресор докато не мине процедурата по избор на нов главен прокурор.

Борисов каза, че двамата със Силвия Великова се познавали лично още от времето, когато е бил главен секретар на МВР. От тогава двамата се поздравявали по телефона за празници и поддържали нормални човешки отношения.

„Като чух за тази глупост, ѝ се обадих да потвърди. Не го познавам директора на БНР, не съм го и виждал. Помолих да му предадат, защото изпълнителната власт дава парите, но не се меси, но съм и председател на партия, чиято парламентарна група е гласувала за неговия избор, и ако не оправи това безобразие, ще отида в парламента и ще накарам парламентарната група да му иска оставката“, твърди Борисов, цитиран от „Дневник“.

Малко след изказването на премиера, Николай Кръстев подаде сам оставка. Засега обаче не е ясно дали Управителният съвет ще я приеме.

Днес пред сградата на радиото се проведе безпрецедентен журналистически протест срещу решението на радиото да свали от ефир съдебния журналист Силвия Великова. Участниците в демонстрацията, политици и граждани, видяха в решението цензура, докато радиото обяви, че е липсвал плурализъм при отразяването на някои теми.
Коментари: 0