Борисов: Засега ще има среща между ЕС и Турция

Той добави, че единствената му цел е продължаването на споразумението за мигрантите

Борисов: Засега ще има среща между ЕС и Турция

Среща между Европейския съюз и Турция ще има, поне на този етап и организацията върви с пълна сила. Това каза премиерът Бойко Борисов в Брюксел по повод несигурността около това дали предвидената среща във Варна ще се проведе. Причината е разногласията между Турция и Гърция и Кипър.

„Това е може би една от последните възможности да останем в диалог. Всички имат надежди, че с диалог можем да постигнем съгласие. Аз съм си поставил една единствена цел - продължаването на споразумението за мигрантите“, посочи Борисов и подчерта, че разплащанията между ЕС и Турция по споразумението трябва да бъдат извършени. Толкова много са се влошили отношенията на много места по света, водят се войни, агресивни действия, обличат се с хубави думи "свобода", "демокрация", "правда", а всъщност гинат хора”, коментира премиерът. По неговите думи всички негови колеги в Европейската народна партия имат надеждата, че с диалог може да се постигне някакво съгласие.

Борисов коментира и изострените отношения между Лондон и Москва. „Доста години съм се занимавал с криминални престъпления и обикновено тези случаи не са това, което изглежда“, заяви премиерът. Той подчерта, че извършителите и поръчителите трябва да бъдат заловени, защото иначе опасността е за всички. „Това вещество може да бъде пуснато в метро, във вентилационни инсталации, спортни зали - могат да загинат хиляди. Ще апелирам към колегите да вложим всичко, което имаме, за разкриването на това престъпление и виновните да понеса цялата строгост на международните закони“, каза премиерът.

Той изрази очакване за положително развитие на отношенията между САЩ и ЕС по търговските въпроси.

Коментари: 0