Мария Габриел: Имаме необходимост от 350 хил. IT специалисти в Европа

Според българския еврокомисар след 2020 г. секторът ще има нужда от 500 хил. специалисти

Мария Габриел: Имаме необходимост от 350 хил. IT специалисти в Европа

Снимка: EU Presidency

2816 ~ 2 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
Сблъскваме се с недостиг на специалисти в областта на информационните технологии. Имаме необходимост от 350 хил. IT специалисти в Европа. След 2020 г. те ще бъдат 500 хил. Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел на двудневна конференция „Бъдещето на труда“, която се проведе в Националния дворец на културата (НДК). 

Събитието е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. Габриел продължи, че в момента ставаме свидетели на фундаментална промяна вследствие на навлизането на новите технологии в сферата на заетостта. Според нея това развитие трябва да се следи стриктно, за да можем да отговорим адекватно на процесите с подготвени кадри. 

„Днешните работни места, заемани от хората, ще бъдат автоматизирани“, коментира еврокомисарят. Това веднага ни препраща към вчерашното изказване от същата конференция на основателя на „СофтУни“ Светлин Наков, че до 30 години нискоквалифицираната работна ръка ще се замени от роботи. 

По думите на Габриел темата за дигитализацията, свързана със системата на заетостта, трябва да стои високо в дневния ред на Европейската комисия (ЕК). По данни на ЕК има много позитивни промени – между 2003 и 2013 г. заетостта в сферата на информационните технологии е нараснала между 16 и 30% в 25 страни и се очаква този процес да продължи. 

„Създадени са допълнителни 2 млн. работни места за специалисти в информационните технологии“, продължи Мария Габриел. 

Според еврокомисарят трябва да се модернизира сферата на образование, за да може да се отговори на промените в дигиталното общество, т.е. да се набавят необходимите цифрови умения, с които да се развие таланта и потенциала на хората.

„80 млн. европейци никога не са използвали интернет. 37% от работната сила на Европа има цифрови умения. Важно е да „придружим“ хората в т.нар. цифров преход“, допълни Габриел. Тя открива, че освен уникална възможност за създаване на работни места, новите технологии са и риск – за повече бедност, социално изключване и периферизация на социални райони. 
Подкрепи Economic.bg