Заварени са 38 км от тръбите по „Балкански поток“

До месец май трябва да се построят още 270 км от трасето, за да се изпълни проектът в срок

Заварени са 38 км от тръбите по „Балкански поток“

Снимка: Министерският съвет

6454 ~ 2 мин. четене

От т.нар. „Балкански поток“ - разширението на „Турски поток“ през България, са построени общо 38.1 км. Това става ясно от пост на премиера Бойко Борисов във Facebook, с който той разказва за напредъка на проекта на българска територия.

„България активно разширява своята газопреносна инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница. Работи се на няколко участъка с обща дължина 150 км. Във временните строителни бази са доставени 18 385 броя тръби, достатъчни за 220.62 км. Общият почистен хумус от сервитута на газопровода е 128.45 км. Общо разнесените тръби по трасето са за 68.3 км, от които са заварени 38.1 км“, написа премиерът.

Преди няколко дни премиерът заяви, че се работи по над 5 км на ден от трасето. По време на обиколката си с хеликоптер над изграждащия се газопровод той каза: „Балкански поток“ се строи с пълна мощност, краят на трасето не се вижда в едната и в другата посока. Да видят хората какви огромни съоръжения се правят. По над 5 км на ден се работи“.

Съгласно договора и избрания вариант от „Булгартрансгаз“, в рамките на 250 календарни дни от възлагателното писмо до саудитската компания „Аркад“, което бе изпратено на 25 септември, следва да бъде реализирана инфраструктура с дължина от 308 км. Тези 250 календарни дни изтичат на 31 май 2020 г. Това означава, че строителят има по-малко от пет месеца да изградим останалите 270 км от трасето.

За останалите 168 км, които ще бъдат построени след това, строителят има още една година.

Отговорните за проекта институции вече няколко пъти заявяват, че забавяне на проекта няма.

През декември руският президент Владимир Путин заяви публично, че страната ни бави умишлено проекта, през който ще преминава основно руски газ. Малко по-късно българският премиер му отговори в интервю за bTV, че това не е така, а страната ни просто спазва европейските процедури.

Коментари: 0