Брансън предлага безусловен базов доход в Европа и Америка

Според бизнесмена той ще е необходим, когато изкуственият интелект отнеме работни места

Брансън предлага безусловен базов доход в Европа и Америка

Снимка: Virgin

7038 ~ 2 мин. четене
Ричард Брансън е защитник на универсалния базов доход. Той вярва, че всеки трябва да получава пари от правителството, независимо от своя финансов статус.

"Базов доход трябва да бъде въведен в Европа и в Америка", заяви Брансън в събота пред Ню Йорк Таймс.

"Страхотно е да видите страни като Финландия, които експериментират с базовия доход в някои градове. Позорно е да виждаме хора, спящи по улиците, с това материално богатство навсякъде", коментира предприемачът.

Експериментът, който Брансън споменава във Финландия, бе спрян по-рано тази година. Финландското правителство даваше на 2 000 безработни финландци около 690 долара месечно. Но проектът беше спрян от властите и те решиха да инвестират в други области на социалното благосъстояние.

Собственикът на Virgin обясни защо предлага този базов доход: "Мисля, че изкуственият интелект ще доведе до това хората да работят по-малко. Работната седмица ще стане 3 дни, а уикендът - 4 дни. Тогава ще има нужда от компании, които да забавляват хората през тези четири дни и да осигурят прилично заплащане за много по-кратко работно време".

Брансън е сред мнозината предприемачии високопоставени фигури, които смятат, че нарастването на автоматизацията ще изисква базов доход, тъй като ще доведе до намаляване на работещите.

По-рано този месец и Илон Мъск каза нещо подобно: "Базовият доход ще бъде необходим тогава, когато изкуственият интелект поеме повечето човешка работа".

Темата е засягал и Марк Зукърбърг. "Нека видим истината: има нещо нередно в нашата система, когато аз мога да напусна [Харвард] и да направя милиарди долари за 10 години, докато милиони студенти не могат да си позволят да изплащат заемите си, да не говорим за започване на бизнес", каза основателят на Facebook в свое обръщение към студентите от Харвард. "Трябва да изследваме идеи като безусловен базов доход, за да дадем на всеки възможности и да опита нови неща".
Подкрепи Economic.bg