Бъг във Facebook вади хора от списъка с блокирани потребители

Той е засегнал до 800 000 потребители на социалната мрежа

Бъг във Facebook вади хора от списъка с блокирани потребители

Снимка: БТА

Скорошен бъг във Facebook прави така, че хората в Messenger, които по-рано са били блокирани, вече да не са, пише CNBC. Той на практика отваря врата за нежелани съобщения и скрити публикации. За откритата нередност съобщиха от самата компания в понеделник. 

Софтуерната неизправност е засегнала до 800 000 потребители. От Facebook уверяват, че проблемът вече е фиксиран. 

Новината обаче идва да покаже поредното пристъпване в неприкосновеността на личния живот от страна на социалната мрежа. През последните месеци платформата е изправена пред сериозен обществен и регулаторен натиск в тази посока, който придоби особена тежест след разкритието за изтичането на данни на близо 90 млн. души. 

„Знаем, че възможността да се блокира някой, е важна“, коментират от Facebook последния установен бъг в системата си. В публикация в корпоративния блог на компанията Ерин Еган, главен секратар по неприкосновеността на личниня живот, се извини от името на гиганта, едновременно с това обяснявайки какво всъщност се е случило. 

Активирането на опцията за блокиране във Facebook означава, че човек не може да види нито един от постовете на потребителя или пък да се стартира разговор в Messenger Помежду им. Въпросният бъг обаче, който е бил активен между 29 май и 5 юни, позволи блокираните хора да виждат публикации, споделени до широката аудитория (вкл. приятели на приятели). 

В повечето случаи бъгът е довел до изтеглянето само на един човек от списъка с блокирани потребители, обясняват от Facebook. Засегнатите ще получат известие в социалната мрежа, с което ще бъдат насърчени да проверят въпросния лист. 
Коментари: 0