Бразилският Сенат отстрани от президентския пост Дилма Русеф

Тя е обвинявана, че фалшифицира държавния бюджет

Бразилският Сенат отстрани от президентския пост Дилма Русеф

В Бразилия, сенаторите гласуваха за импийчмънт на президента Дилма Русеф, съобщава Reuters. "За" са гласували над 55 законодатели, а "против" - 22.

Сенатът на Бразилия с голямо мнозинство взе решение за продължаването на процедурата по импийчмънта на Дилма Русеф, отстранявайки я временно от длъжност.

През този период страната ще се ръководи от заместник-председател Мишел Темер. Ако сенаторите не са съгласни с аргументите на инициаторите на импийчмънта, Русеф ще се върне към задълженията си. В противен случай Темер ще остане държавен глава до изборите през 2018 г.

На 17 април се проведе гласуване на долната камара на парламента на Бразилия за импийчмънта на президента на страната Дилма Русеф. Депутатите подкрепиха инициативата срещу нея: поддръжници на импийчмънт бяха подкрепени от 367 депутати (необходими 342 гласа ), 137 депутати гласуваха против, седем - се въздържаха, а други двама - отсъстваха по време на срещата. Какви са обвиненията срещу Дилма Русеф.

Дилма Русеф е обвинена във финансови нарушения, които са допуснати в разпределението на бюджетните средства по време на предишния й мандат и в първите месеци на втория мандат. Обвиняват я и в манипулация на публичните сметки с цел прикриване на истинския обем на бюджетния дефицит.

Коментари: 0