Brexit може да не се случи и на 31 октомври, смятат икономисти

Според допитване на Reuters вероятността за т.нар. \"твърд Brexit\" е 15%

Brexit може да не се случи и на 31 октомври, смятат икономисти

Снимка: БТА

2765 ~ 1 мин. четене

Великобритания в крайна сметка ще напусне ЕС и ще бъде договорено споразумение за свободна търговия. Това е мнението на мнозинството от икономистите, участвали в допитване на агенция Reuters. Респондентите обаче са разделени дали Brexit ще се случи на 31 октомври.

Британският премиер Тереза Мей три пъти не успя да убеди парламента в Лондон да ратифицира споразумението за Brexit, договорено с ЕС, затова Брюксел позволи Brexit да се отложи до 31 октомври. Дотогава Мей трябва да убеди британските депутати да приемат споразумението. Над половината от икономистите, участвали в допитването на Reuters, са заявили, че няма да има отлагане на Brexit след 29 март. Сега обаче вече е ясно, че са сгрешили в прогнозите си.

„Ако не се стигне до споразумение, има риск ЕС просто да загуби търпение през октомври и да не даде повече отсрочка. По никакъв начин не сме излезли от трудната ситуация“, коментира икономистът Питър Диксън от Commerzbank.

Минаха почти три години от референдума за Brexit от юни 2016 г., когато британските граждани избраха страната им да напусне ЕС. И досега обаче няма ясно как, кога и дори дали Великобритания ще напусне Блока. Според икономистите, участвали в допитването на Reuters, шансът за Brexit без споразумение, който би бил вреден и за Лондон, и за Брюксел, е 15%.

Коментари: 0