Рискът от Brexit без сделка намаля, но пазарите имат по-голям проблем

Международния валутен фонд намали прогнозата си за глобалния растеж през 2020 на 3%

Рискът от Brexit без сделка намаля, но пазарите имат по-голям проблем
6226 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева
Ако има нещо, което е сравнително ясно от снощи, това е, че рискът от Brexit без сделка е спаднал. Макар да чакаме да видим дали ЕС ще се съгласи на по-нататъшно забавяне и дали ще има общи избори във Великобритания, всяка отрицателна реакция от страна на европейските и в частност на британските акции, вероятно ще бъде ограничена, съдейки по лекият спад на фючърсите от тази сутрин. Но може би ще има по-голям проблем за инвеститорите: макро пейзажът все още се влошава, пише в свой анализ Bloomberg.

Пазарът имаше спад миналата седмица, но оттогава коефициентите за безрезултатен Brexit значително намаляха. Оттогава пазарът се консолидира в зона на силна съпротива и броят на акциите в индекса Stoxx 600 акции, търгуващи се над 50-дневната средна стойност, което е сигнал за бичи пазар, се задържаха.

На тези нива, подобрението при индекса PMI, който ще бъде публикуван утре, е много необходимо, особено след като МВФ намали прогнозата си за глобалния растеж до 3% - невиждано от десетилетие ниско ниво. Германия също намали очакванията си за растежа си през 2020 г.

Вчера S&P Global Ratings също понижи своята прогнозите за растежа на Еврозоната до едва 1.1% за 2020 г. Като се имат предвид икономическите изненади за Европа, това е много ниско ниво. В същото време обаче Euro Stoxx 50 нараства до максимумите си от 2018 г.

Стратезите на Deutsche Bank са сред онези, които подхождат предпазливо към акциите в близко бъдеще. Те казват, че пазарът расте въпреки мрачните макро данни и има някои рискове предвид настоящите нива на оценка. Те препоръчват инвеститорите да се насочват към устойчиви сектори, вместо към циклични.

Всъщност, само тази година цикличните сектори регистрираха четири случая, при които се представяха по-добре от устойчивите. Но всеки път данните за влошаване на производствените данни слагаха край на тенденцията. Числата утре могат да помогнат да се определи какво следва за цикличните акции.

По-голям проблем обаче ще бъде, ако спадът в производството се разпространи в сектора на услугите, нещо, което досега не се случва.

В крайна сметка може да се наложи инвеститорите да разчитат на мантрата, че „лошата новина е добрата новина“, тъй като по-нататъшното икономическо влошаване може да окаже натиск върху правителствените политики за разходите. Досега това беше пожелателно мислене, тъй като бюджетните планове не оставяха много място за фискални стимули, докато Германия успяваше да отклони натиска да харчи повече.
Подкрепи Economic.bg