Brexit ще навреди и на страни извън ЕС

Камбоджа ще бъде сред най-засегнатите

Brexit ще навреди и на страни извън ЕС

Снимка: Pixabay

Сътресенията от Brexit няма да се ограничат само до Великобритания и ЕС, установило е ново проучване, цитирано от CNN. Излизането на Острова от Блока може да представлява сериозна заплаха и за развиващите се страни, които разчитат на търговията със страната на Тереза Мей. От най-малко развитите държави по света най-голям удар от Brexit ще понесе Камбоджа, сочи доклад от Германския институт за развитие (DIE).

Според авторите на документа Brexit ще анулира редица договори и търговски споразумения, спирането на действието на които би могло да обрече около 1.7 млн. души на крайна бедност. „Без значение от финалния резултат от преговорите Brexit е предпоставка за фундаментални промени в британските търговски правила спрямо външни за ЕС страни“, гласи докладът. „Лондон трябва да действа, за да смекчи неблагоприятните последици за икономически уязвимите държави“, добавят авторите му.

Като страна член на ЕС, Великобритания е част от европейското споразумение за внос на всякакви стоки, освен оръжия, което премахва или прави много ниски митата върху вноса от развиващи се страни към Блока. От въпросното споразумение се възползват 49 от най-малко развитите държави в света.

Към днешна дата 7.7% от общия износ на Камбоджа са за Великобритания, като този факт прави страната особено уязвима в случай, че се стигне до Brexit без споразумение (т.нар. твърд Brexit), при който Лондон ще трябва да започне да спазва правилата на Световната търговска организация. Според доклада на DIE един потенциален ръст на митата и други търговски бариери биха могли да доведат до спад от 1.08% в нетния брутен вътрешен продукт на Камбоджа, както и до понижение на вътрешното потребление в страната с 1.4%.

След Камбоджа най-засегната от твърд Brexit държава би била Малави, която изпраща към Великобритания 3.4% от целия си износ. БВП на тази страна би се понижил с 0.14%, а вътрешното потребление – с 0.17%. Големи негативни последици от излизане на Великобритания от ЕС без споразумение може да очаква и Етиопия.
Коментари: 0