Защо британците могат да са спасението за туризма в Европа?

Защо британците могат да са спасението за туризма в Европа?

Снимка: Unsplash

Страдащата от COVID-19 туристическа индустрия вижда надежда за себе си през тази година – във ваксинационните паспорти и британците. Благодарение на бързото разпространение на ваксини на Острова кралството е единствената голяма европейска държава, която би могла да имунизира достатъчно на брой възрастни хора до пика на ваканционния сезон. Затова и на тях се гледа като на тест, който ще покаже перспективите пред сектора.

Авиокомпании като easyJet вече отчитат ръст на резервациите на полети от Великобритания, след като преди седмица правителството заговори за освобождаване от карантина при пътуване в чужбина. Междувременно Европейският съюз склони за идеята за ваксинационни паспорти под натика на южните, силно зависими от туризма, страни.

Остават обаче проблемите с непредвидимите нови щамове и продължаващите разделения по отношение на паспортите за ваксинация. Франция например е една от няколкото държави, очертаващи се като противници на идеята – по политически и дискриминационни причини.

Пристъпването на Великобритания към възстановяване на пътуванията „оказва натиск върху други страни да направят същото, което е добре за нас“, коментира Григорис Тасиос от гръцката федерация на хотелиерите. Гърция вече облекчи ограничителните мерки за ваксинираните израелци и обсъжда подобно споразумение с Обединеното кралство.

Германия е друг голям пазар за туризма, но тя изостава от Обединеното кралство по отношение на ваксинациите. Така, въпреки че напусна ЕС, Великобритания се оказва в центъра на летните надежди на туристическа индустрия.

Испания – обичайно е дестинация номер 1 за британците, усилено настоява за въвеждането на сертификати за ваксинация в ЕС. „Обръщаме много голямо внимание на Обединеното кралство – първата страна, която разработи и сподели пътна карта за възстановяване на мобилността“, коментира Мария Дуран, представител на хотелиерския бизнес в Майорка.

Броят на британските посетители в Испания се понижи до 3.1 милиона през миналата година от над 18 милиона през 2019 година.

Атина се обръща директно към британските потребители. Министърът на туризма Хари Теохарис коментира неотдавна, че ваксинираните туристи ще бъдат пощадени от необходимостта да представят отрицателен тест за COVID-19.

Туризмът поддържа една пета от работната сила и икономиката на Гърция. През миналата година страната регистрира 76% спад на пристигащите от чужбина и 14 милиарда евро загубени приходи за сектора.

Коментари: 0