Volkswagen ускорява преминаването към електромобили

Групата има за цел да стане най-големият производител на електрически коли в света

Volkswagen ускорява преминаването към електромобили

Снимка: Unsplash

Volkswagen иска електрическите превозни средства да съставляват по-голямата част от европейските продажби на основния бранд на компанията 2030 г. Компанията заяви, че ще ускори процеса по преминаване от двигатели с вътрешно горене към електромобили. Очаква се до десет години изцяло електрическите превозни средства да представляват повече от 70% от общите европейски продажби на производителя в сравнение с предишна цел от 35%, заяви вторият по големина автомобилен производител в света, разкривайки своята стратегия за ускоряване.

„С програмата „Ускоряване“ увеличаваме скоростта по нашия път към цифрово бъдеще“, каза Ралф Брандщетер, който оглавява марката Volkswagen, а също така е и член на Управителния съвет на групата. „През следващите години ще променим Volkswagen както никога досега“, добави той, като каза, че интегрирането на данни и софтуерни функции в автомобилите ще отвори нови източници на приходи.

Volkswagen заяви, че е заделил около 16 млрд. евро за инвестиции в бъдещите тенденции при електрическата мобилност, хибридизация и цифровизация до 2025 г.

Групата изоставаше при електрификацията, докато не призна през 2015 г., че е манипулирала данните за тестовете на дизелови емисии в САЩ и трябваше да се справи с новите китайски квоти за електрически превозни средства. Това предизвика стратегическа промяна към технологията с нулеви емисии и автономно управление и сега тя има една от най-амбициозните програми в бранша.

Производителите на автомобили се надпреварват да разработват електрически превозни средства, за да постигнат по-строгите цели за емисиите на въглероден диоксид в Европа и тази седмица Volvo се присъедини към нарастващия брой автомобилни производители, целящи да имат изцяло електрическа гама до 2030 г.

Stellantis – холдингът, обединил Fiat Chrysler и PSA, планира да разполага с напълно електрически или хибридни версии на всички свои автомобили в Европа до 2025 г.

В Китай и Съединените щати Volkswagen очаква делът на напълно електрическите превозни средства, които продава, да нарасне до 50% до 2030 г. Целта на компанията е да попречи на конкурентите, включително Tesla, да стане световен лидер в производството на електрически превозни средства.

„От всички големи производители Volkswagen има най-голям шанс да спечели състезанието. Докато конкурентите все още са в средата на електрическата трансформация, ние правим големи стъпки към цифрова трансформация “, каза Брандщетер.

Коментари: 0