Британската икономика се кани да отскочи

Отварянето ѝ през март обаче не можа да компенсира спада от предходните месеци

Британската икономика се кани да отскочи

Снимка: Unsplash

436 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Икономиката на Обединеното кралство се сви с 1.5% през първите три месеца на 2021 г., когато в страната действаха строги ограничителни мерки за овладяване на COVID пандемията, предава BBC. От Службата за национална статистика (ONS) информират, че блокираната дейност на затворените заведения, търговски обекти и хотелите е допринесла най-силно за този спад.

Произведеното от икономиката на страната сега е с 8.7% по-малко в сравнение с предпандемичните времена. В края на тримесечието обаче се наблюдава преобръщане на тенденцията към възстановяване, като в последните дни на март е регистрирала ръст от 2.1%.

„През март бяха отворени училищата, с което виждаме и ръст в търговията. Това обаче не е достатъчно, за да спре спада на БВП за тримесечието, тъй като националната карантина доведе до затварянето на много бизнеси“, коментира Даран Морган, директор на звеното за икономически данни в Службата за национална статистика.

Един от секторите, който най-малко е бил повлиян негативно от мерките срещу третата вълна на коронавируса, е строителството. То в момента е в по-добро състояние в сравнение с времето преди пандемията. 

Въпреки трудния старт на тази година, икономическият растеж през март е обещаващ знак за бъдещето“, заяви финансовият министър Риши Сунак.

Според ONS икономиката на Обединеното кралство е напът да отскочи тази година.

„Първото тримесечие трябва да отбележи най-ниската точка за икономиката през 2021 г. Заключването и добавените разходи за навигация на нови търговски условия с ЕС ограничиха търговските дейности на много бизнеси в началото на годината. Но разпространението на ваксината, разширяването на мерките за подкрепа в бюджета и пътната карта за отваряне на икономиката ще благоприятстват икономиката за един отскок през следващите месеци“, прогнозират експертите от службата.

Банката на Англия очаква, че икономическото възстановяване на страната ще забави своя ход поне до началото на 2022 г.

Коментари: 0