Броят на децата с наднормено тегло расте притеснително

Гените не са единствената причина

Д-р Райна Стоянова:

Броят на децата с наднормено тегло расте притеснително
Автор: Божидара Иванова

Д-р Райна Стоянова завършва медицина в София през 2011 г. По-късно специализира гастроентерология в столична болница. В момента е асистент в отделението по метаболитно-ендокринни заболявания на болница „ИСУЛ-Царица Йоанна“. Economic.bg разговаря с нея за последиците от неправилното хранене и заседналия начин на живот, както и за затлъстяването при деца и борбата с тази все по-често срещана болест.


Д-р Стоянова, увеличава ли се броят на децата с наднормено тегло?

В световен план, за последните 33 години броят на децата с наднормено тегло и затлъстяване се е увеличил с 47%. Близо 27% от момчетата и 26% от момичетата в България на възраст до 20 г. са с наднормено тегло, като близо 7% от децата страдат от болестно затлъстяване. Световната здравна организация посочва дори, че затлъстяването сред децата и юношите в Европа е толкова разпространено, че може да наложи промяна в критериите за „нормално” тегло.

Какви са най-честите причини за затлъстяването при деца?

Макар че наследствеността е един от факторите, обезпокоителното увеличение на броя на децата, страдащи от затлъстяване, през последните 20-30 години, явно показва, че гените не са единствената причина. Смята се, че вектор на тази епидемия са най-вече бързите храни и културата, която съпътства този начин на живот. 

Липсата на достатъчно физически активности, стоенето пред компютъра, малкото игри навън са също определящи намаления разход на енергия на фона на едно систематично прехранване. Децата са истински "папагали" и правят това, което виждат, че родителите им и всички, които ги отглеждат, вършат всеки ден. Родителите и наставниците трябва да се модел на подражание с храненето и с навиците си в ежедневието.

Какви мерки трябва да се предприемат?

Лечението на наднорменото тегло при децата трябва да бъде комплексно, независимо в коя степен е то- правилно хранене, медикаменти при нужда, двигателна активност. Без някоя от тези части, то няма да бъде достатъчно ефективно. Проблемът е, че наднорменото тегло се връща обратно, когато отново започне неправилното хранене. До 7 годишна възраст при деца с наднормено тегло трябва да осигурим хранене, което да задържа килограмите близо до нормата - важно е те да се намаляват плавно и бавно. Приемът на храни да бъде 5 - 6 пъти дневно в умерени количества, съобразен с вкуса, възрастта и здравословното състояние на детето.

Хранителният режим да включва в седмицата употреба на риба поне два пъти, не тлъсто месо 3 - 4 пъти, яйца 3 - 4 пъти, всеки ден консумиране  на нискомаслени млечни продукти, които водят до по-бързо усвояване на необходимия за тях калций, ежедневно плодове и зеленчуци, достатъчен  прием на вода и течности. Винаги наблягайте на активното ежедневно физическо натоварване на детето- според неговото здраве и възраст. Хранителните и двигателни навици се оформят в тази възраст, децата се научават много по-лесно, отколкото да се отучат от вредните навици.

За малчуганите от 7 до 12 г. намаляването на килограмите също трябва да бъде умерено, около 3 кг на месец. Важно е теглото да се задържи и в следващия етап да продължи неговото намаляване. Това става като осигурим правилно хранене на децата както в дома, така също и в училище. Това зависи и от родителите. Неправилно е да награждаваме децата с чипс, тестени, шоколадови и други подобни лакомства. Не ги свиквайте или ги отучете да пият газирани напитки, заместете ги с фрешове, с вода. За да ги предпазим от наднормено тегло, трябва всички в семейството единодушно да помагат. Не настоявайте на всяка цена да изяде всичко, с което сте му напълнили чинията. Както не го оставяйте и да се храни, докато му се яде. Настоявайте за ежедневни физически натоварвания или го запишете да тренира любимия му спорт. 

Увеличава се тенденцията за застоял живот на децата - компютри, телевизия. Възрастта от 13 до 17- 18 г. е трудна възраст от физиологичен, физически и психологичен аспект. Важен период от развитието на децата. Много трудно се осъществява здравословно хранене, особено ако до тогава детето не се хранило по този начин. Предпочитат се вредните храни - пиците, хамбургерите, баничките, кроасаните, снакс, чипс, солети, бульони, пакетирани супи и т.н. Затова тогава е много важно да сме правилно консултирани и адекватно ръководени.

Как младите да се насърчат да водят активен начин на живот?

Факт е, че битката между телевизора и компютъра и играта навън, става наистина доста ожесточена. И при всички тези възможности за забавление без движение, времето и желанието за свободна игра става все по-малко. Родителите, загрижени за здравето и развитието на децата си, трябва да им предоставят достатъчно разнообразни възможности, с които да отвлекат вниманието им от екрана и да им осигурят достатъчно движение всеки ден. До 5-годишна възраст, например, детето вече е готово да кара велосипед на две колела и е важно сега да изгради това свое умение. 

Дори да имате възможност, е по-добре да оставите настрана играчките с батерии, в които детето се вози, без усилие от негова страна. Все пак говорим за физическо развитие и упражнения, преди всичко. Игрите с топка, освен всичко друго, подобряват и развиват координацията ръка-око (хвърляне и хващане) и включват и много тичане и скачане. Децата се насърчават най-вече с личен пример и съвместно спортуване. Бъдете пример за подражание на детето си. Активните родители имат по-активни деца. Представете на детето си някои от дейностите, които харесвате и вземете участие, в такива, които то харесва.

Какви са основните правила, които трябва да се спазват, за да се хранят хората здравословно?

На първо място избягвайте полуготовите и консервираните храни - те съдържат много консерванти и сол. Яжте пъл­ноценни храни, богати на минерали, витамини и целулоза. Увеличете консумацията на пълнозърнести варива, кафяв ориз, пълноценни макаронени изделия и пълнозърнест хляб до 50-70% от дневните ви калории. Яжте повече пресни плодове, салати и зеленчуци, най-добре около половин килограм дневно. Намалете количеството на мазнините, особено на наситените, в храната си. Те трябва да бъдат не по­вече от 30% от дневните калории. За мъжете това прави около 75 г на ден. 

Използвайте повече зехтин за готвене и салати. Намалете количеството на червеното месо в храна­та си. Яжте по една-две порции на седмица. Яжте повече риба. Рибата, и по-специално тлъстата, влияе положително върху кръвния холестерол. Увеличете консумацията на ядки и семена. Светов­ната здравна организация препоръчва да изяждаме по 30 г ядки и семена на ден. Намалете количеството на захарта и захарните из­делия в менюто си. Те се абсорбират много бързо и покачват рязко нивото на кръвната захар. Това уве­личава риска от диабет и атеросклероза. Намалете количеството сол, което при­емате. Това ще намали риска от високо кръвно на­лягане и коронарна болест. За да по­добрите вкусовите качества на храната, използвай­те билки, подправки и черен пипер.

Какво е влиянието на лекарствата за отслабване, помагат ли наистина?

Затлъстяването в детска възраст се лекува трудно, успехите са незадоволителни и резултатите са нетрайни. Само 25% от децата постигат дълготрайно намаление на теглото, при около 25% - няма промяна и при 50% от децата въпреки лечението, затлъстяването прогресира. Лечението представлява комбинация от диета и повишена двигателна активност. Най-подходяща е балансираната диета с намаление на калориите до 800 калории дневно в предучилищна възраст и до 1000 – 1200 калории дневно в училищна възраст. За да се осигури нормален растеж, трябва да се внасят достатъчно пълноценни белтъци. Крайните диети с бързо намаление на теглото не са препоръчителни в детска възраст. Медикаментите за редуциране на теглото са забранени за детската възраст. Активната дейност трябва да бъде съобразена с възрастта на детето. Натоварванията трябва да са постепенни, системни и с постепенно увеличаване на натоварването.

Какво ще посъветвате родителите и младите хора?

Яжте здравословно. Много от младите не се интересуват от това, с което се хранят. За тях няма значение дали се хранят със здравословна храна или с вредна храна, те все се чувстват добре. Но отражението ще дойде след години, когато ако сте се хранили с вредна храна ще напълнеете или ще се разболеете от различни болести, свързани с вредната храна. Най-добрият начин е да контролирате храненето си още когато сте млади. 

Друг личен съвет е да се забавляват истински и искрено, когато могат. Това не означава, че трябва само да се забавляват, но не прекарвайте младостта си само у вас и над учебниците. Спете. Много млади хора подценяват съня и не си доспиват. Това може да доведе до различни здравословни проблеми в бъдеще. Ето защо е хубаво след няколко нощи забавление, да следват и няколко нощи добър сън. Също така не учете когато имате изпити по цяла нощ, това може да доведе до депресия.

Премахнете газираните напитки. Няма значение дали сте на 10- 20 или на 60, газираните напитки са вредни за всички възрасти. Те не само ще ви накарат да се подуете и да напълнеете, но и могат да доведат до различни болести, сред които рак. За това е хубаво от рано да откажете да пиете тези напитки.

Тренирайте. Важно е още докато сте млади да си създадете рутина да тренирате. Направете тренировките част от вашия живот, което ще ви помогне да се чувствате по-добре през целия ви живот. Намерете спорт, който ви допада и имате талант в него и се забавлявайте с него.

Разхождайте се. Не прекарвайте цял ден у вас, а се разхождайте, обикаляйте нови места използвайте всички възможности на младостта.

Коментари: 0