БСК с колективен иск срещу новата наредба за касовите апарати

Той вече е подкрепен от 183 организации и търговски дружества

БСК с колективен иск срещу новата наредба за касовите апарати
1220 ~ 2 мин. четене
Българската стопанска камара (БСК) ще заведе колективен иск срещу новата наредба Н-18 за касовите апарати. Тя влезе в сила от 1 април за фирмите, които не ползват фискален софтуер, а за останалите ще влезе в сила по-късно тази година.

Основанията за оспорване на наредба Н-18 и на сигнала до ЕК са противоречие на разпоредбите на наредбата с действащото европейско и българско законодателство, основни принципи на правото, дискриминация, увреждане на конкуренцията и други, посочват на сайта на БСК.

Разходите за изготвяне на жалбата пред ВАС и сигнала до ЕК, извършването на правни анализи на българското и европейското законодателство, правна аргументация, такси и възнаграждения за процесуално представителство, екип от юристи и експерти, ще възлязат на около 24 500 лв. без ДДС. Те ще бъдат разпределени между всички организации, сдружения, асоциации и дружества, които подкрепят инициативата. Колкото повече организации се присъединят и подкрепят инициативата на БСК, толкова по-ниски ще са разходите за всяка отделна организация или дружество, поясняват от камарата, като са отправили призив към фирми и организации да се присъединят към иска.

Към момента инициативата се подкрепя от 183 организации и търговски дружества, допълват от камарата. Срокът за включване в инициативата е до 25 април 2019 г.

От 1 април всички компании, които не използват софтуер по продажбите и са регистрирани по ДДС, вече трябва да използват нови касови апарати, съгласно изискванията на Наредба Н-18 на Министерство на финансите. Фирмите са задължени да издават касови бележки с QR код, който хората могат да сканират и да проверят дали тяхната покупка е отразена в сървърите на приходната агенция. За фирмите, които нямат регистрация по ДДС, условието е да въведат нови фискални устройства до края на юни.
Коментари: 0