БСК: Почти 80% от работодателите ще раздадат бонуси за Коледа

Най-често те ще са в пари, до 20% от работната заплата, показва проучване

БСК: Почти 80% от работодателите ще раздадат бонуси за Коледа

Почти 80% от работодателите у нас заявява, че ще дадат бонуси за Коледа. Това сочат данните от проучване на Българската стопанска камара. Общата сума, която бизнесът ще отдели за това, е около 80 млн. лв., коментира пред БТВ Томчо Томов от БСК.  

20% от работодателите заявяват, че няма да раздават коледни бонуси, при част от тях това е заради финансовото състояние на компаниите, а при другите – защото разсъждават традиционно и смятат, че работниците се стимулират чрез заплатите, а не чрез бонуси.

При 70% от работодателите, които обявяват, че ще дадат бонуси, те ще са под формата на пари. Някои ще раздават фирмени подаръци, ваучери за храна, напитки или почивки.

Най-много работодатели казват, че възнамеряват да дадат бонуси до 20% от заплатата на работниците си, следвани от тези, които смятат да дадат по половин заплата като коледен бонус.

Българите харчат между 10 и 40% от дохода на семейството за подаръци по Коледа и Нова година.

40% са много, освен ако не харчите от спестявания, коментира кредитният консултантът Тихомир Тошев.

По-рано проучване на друга работодателска организация - Българската търговско-промишлена палата, излезе с подобни данни. Според него две трети от членовете на палатата предвиждат да раздадат бонуси на служителите си за Коледа.

Коментари: 0