БСП насрочи конгрес за нов лидер на партията

Корнелия Нинова поема цялата отговорност за изборната загуба и подава оставка

БСП насрочи конгрес за нов лидер на партията

Снимка: БСП

508 ~ 2 мин. четене
Националният съвет на БСП насрочи заседание на конгреса на партията за 15 юни 2019 г., съобщават от пресцентъра на левицата. Делегатите ще трябва да констатират оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова, която тя депозира днес пред членовете на Пленума.

„Аз поемам цялата отговорност за тази загуба. Подавам си оставката като председател на БСП“, заяви в началото на днешното заседание на Националния съвет на партията Нинова, цитирана от пресцентъра ѝ. „Да, ние загубихме тези избори, но трябва да си кажем и доброто, което постигнахме. Факт е, че сме единствената партия, която повишава в абсолютен брой гласовете, които я подкрепят на Европейските избори - близо 30 хиляди. Факт е и че всички други партии, от най-голямата до най-малката губят подкрепа в гласове спрямо предходните Европейски избори. Факт е, че само ние увеличаваме евродепутатите си с един. Нека това ви служи за самочувствие и гордост“, каза тя.

Тя определи сегашната власт като „авторитарна“. „Да, знаем, че авторитарна власт се сваля трудно. Срещу нас беше изправена цялата държавна машина, медии, анализатори, купен вот, страх и изкарване на администрацията под команда да гласува. Дори и при тази ситуация, нашият основен опонент има около 500 хил. гласа. Затова се обръщам към всички вас - да имате самочувствие, да не униваме и да продължаваме по същия начин и по същия път, с нови сили. Вярвам, че всичко, което направихме в последните 3 години, дава този резултат - подобряване в абсолютни стойности“, добави лидерът на БСП.

Тя отбеляза, че при демократичните партии, в правовите държави, в модерното общество, отговорността винаги се носи от председателя. „Затова аз поемам цялата отговорност за тази загуба. Подавам си оставката като председател на БСП. Предлагам свикване на Конгрес в съкратени срокове - от 15 дни, който да констатира по силата на Устава тази оставка. Дотогава да стартира кампания за номинации, приемане на правила и процедури за избор на председател по новия Устав, чрез пряк избор. Ако приемете това решение, ще ви предложим хронограма, по която да се състои, и това да бъде съчетано с анализа на резултатите на изборите, отчетите на изборите, подготовка за местните избори, номинации за председател и до края на юли да изберем новия председател такъв, какъвто партията реши. За да можем през август, септември, октомври да се съсредоточим върху местната кампания и, дай Боже, да спечелим местните избори,  в което вярвам. Благодаря ви още веднъж за всички усилия. Бъдете със самочувствие, че сме сила, че зад вас стоят хора, които ни вярват. Най-вече тях не трябва да предаваме. Да им дадем самочувствие, че сме на прав път и да им дадем енергия за местните избори“, каза още Нинова.
Коментари: 0