БСП ще пита ЕС и Чехия за сделката на ЧЕЗ

Нинова се съмнява дали правителството не е е ангажирало държавната банка за развитие за финансиране на тази сделка

БСП ще пита ЕС и Чехия за сделката на ЧЕЗ
1376 ~ 1 мин. четене

БСП ще се обърне към всички компетентни европейски институции, изпращайки запитване дали при сключването на сделката за ЧЕЗ са спазени европейските директиви, касаещи енергетиката. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на кръгла маса, съобщават от партията. Нинова е категорична, че опозицията иска проверка по случая.

„Каним на среща посланика на Чехия, на когото ще връчим писмо до чешкото правителство“, каза също Нинова. По думите й управляващите твърдят, че сделката е направена по чешкото законодателство. „Питаме чешкото правителство – по време на посещението, водени ли са разговори, поеман ли е ангажимент от Бойко Борисов по тази сделка и какъв? Дали държавата ще финансира през банката за развитие нечий частен интерес?“, пита лидерът на опозицията. Добавяме, че няма официална информацията коя банка ще даде заем на "Инерком" да купи ЧЕЗ.

Социалистите настояват премиерът Бойко Борисов да обясни в парламента дали по време на срещата си с чешкия премиер Андрей Бабиш е водил разговори по сделката за ЧЕЗ.

„Правителството ангажирало ли е държавната банка за развитие за финансиране на тази сделка?“ Тя попита дали някой, с държавни пари на хората, купува за себе си национална сигурност, живота на 2 млн. българи и на половината индустрия на страната.

Подкрепи Economic.bg