БСП поиска оставката на Делян Добрев

Според социалистите, ръководството на ГЕРБ трябва да поеме политическата отговорност за случилото се

БСП поиска оставката на Делян Добрев
384 ~ 1 мин. четене

От БСП поискаха народния представител от ГЕРБ Делян Добрев да подаде оставка заради днешното решение на Конституционния съд, според което отказът на депутатите да прекратят предсрочно пълномощията на Добрев е противоконституционен. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и член на БСП Валери Жаблянов.

По думите му, "ако сме правова държава, изходът от тази ситуация е депутатът да поеме политическа и морална отговорност".

Според Жаблянов със своето решение и гласуването народните представители от ГЕРБ са нарушили принципа на свободния мандат. „Конституцията изрично указва условията за прекратяване на пълномощията на народен представител“, смята социалистът. Според него не само Добрев, а и ръководството на ГЕРБ трябва да поеме политическата отговорност за това нарушение. „Това нарушение е умишлено и не е плод  на невнимание, допусната грешка или непознаване на Основния закон”, каза той.

Малко по-късно ГЕРБ върнаха коментар на изказването на БСП и определиха твърденията като изцяло пресилени и спекулативни. Те смятат, че в тази сложна ситуация, която е била "уникална", и НС, и ПГ на ГЕРБ са действали в максимална степен законосъобразно и конституционосъобразно“.

Припомняме, че през октомври 2017 г. след скандала с „кумгейт“ и обвиненията Добрев подаде оставка, депутатите обаче не я приеха и не го освободиха от парламента и той остана народен представител. Малко по-късно той оттегли оставката си, а днес Конституционният съд реши, че действията на депутатите са били против Конституцията. 

Коментари: 0