БТК купи \"НУРТС България\"

Целта на сделката е БТК да спаси част от 72 млн. евро, блокирани на депозит в КТБ

БТК купи \

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на БТК да купи „НУРТС България“. Компанията е оператор на безплатната ефирна цифрова телевизия, пише „Капитал“.

В началото на септември 2014 г. беше поискано одобрение от комисията. Два месеца по-късно антимонополният орган започна анализ на телевизионна доставка и колокация, за да прецени дали да издаде или не решението. То се даде в момент, в който лицензът на НУРТС се очаква да бъде отнет, след като Европейската комисия осъди България заради непрозрачно проведения конкурс за мултиплекса.

Целта на сделката е БТК да спаси част от 72 млн. евро, блокирани на депозит в КТБ, като придобие собственост в оператора на цифровия ефир, който на свой ред е източил свое задължение към банката – стойността е 26.7 млн. евро.

Така БТК става собственик на малко над 700 кули в цялата страна и мрежа, които й позволяват единствена да може да разпространява ефирно тв сигнал. От друга страна, предоставя на другите мобилни оператори колокация на помещения за техника.

КЗК оповестява в решението си, че след сделката телекомът няма да получи конкретни предимства, които да навредят на пазара.

Коментари: 0