Букурещ изненадващо изпревари големите мегаполиси по задръствания

Пандемичната 2020 г. рязко намали прекараните часове в трафик

Букурещ изненадващо изпревари големите мегаполиси по задръствания

Снимка: Unsplash

912 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Най-големите улични задръствания през пандемичната 2020 г. не са били в някой космополитен град в САЩ, Южна Америка или Азия, а в Букурещ. Столицата на северната съседка на България излиза на първо място по прекарано време в трафика, като измества столицата на Колумбия – Богота, на второ място.

Топ 5 допълват още Ню Йорк, Москва и най-големият град в американския щат Пенсилвания – Филаделфия. Часовете, които жителите на тези пет града са прекарали в задръстване, намаляват средно с между 22 и 34% на годишна база.

Вирусът, който преобрази целия свят през 2020 г., срина значително трафика във всяка точка от картата. Съкращенията, затворените заведения, работата и ученето от вкъщи изкараха милиони хора от колите им. В същото време онези, които често използваха обществен транспорт, се отказаха от него и отчасти компенсираха отлива на автомобили по улиците.

Като цяло американските шофьори са загубили средно 73 часа в задръствания, което е с 26 часа по-малко спрямо миналата година, т.е. всеки шофьор е спестил по средно 980 долара. Общо това са 3.4 млрд. часа, равняващи се на около 51 млрд. долара.

В Ню Йорк (100 часа), Филаделфия (94 часа) и Чикаго (86 часа) е изгубено най-много време в уличния трафик в САЩ, въпреки спад от 28% до 40% в задръстванията от 2019 г. Най-големият годишен спад на задръстванията в световен мащаб е отчетен във Вашингтон, окръг Колумбия (29 часа) – с цели 77%. 

На територията на Европа след Букурещ като градове с най-много задръстване се нареждат Париж и Загреб. Организаторите на проучването обаче обръщат внимание, че Букурещ и Загреб за първи път са част от доклада.

Миналогодишният европейски първенец – Рим – падна до 11-о място благодарение на новодобавените в проучването градове и на COVID кризата. Загубеното време в задръстване на шофьорите в италианския град се е свило с 60%, като в Брюксел, Дъблин, Атина и Лондон спадът също надвишава 50%.

Докладът показва още, че катастрофите по света са много по-голяма рядкост през изминалата година. В САЩ намаляват с 30%, във Великобритания и Канада – с 21%, а в Испания – с цели 40%. В същото време обаче те са станали по-смъртоносни.

Тъй като обемът на трафика намаля поради глобалната пандемия, скоростите на превозните средства се увеличиха, което изигра значителна роля за нарастването на смъртността по целия свят“, пишат организаторите на доклада.

Коментари: 0