Природният газ за България поскъпна с близо 40% от днес

Регулаторът утвърди поисканата от "Булгаргаз" цена и от октомври тя е 94.54 лв. за мегаватчас

Природният газ за България поскъпна с близо 40% от днес
4205 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Цена на газа

„Булгаргаз“ поиска от КЕВР разрешение, а регулаторът го даде, цената на природния газ за България да поскъпне с 36.2% през октомври. Досега Комисията никога не е одобрявала подобен скок, но и ситуацията с пазарите не са били такива. За септември увеличението беше с над 20%, а няколко месеца назад ръстовете бяха двуцифрени.

От днес цената, по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, е 94.54 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Вчера, в интервю за bTV, директорът на „Булгаргаз“ Николай Павлов каза, че цените ще продължат да растат и през следващите месеци. Според него единственият шанс да започнат да падат е да бъде пуснат в търговска експлоатация тръбопроводът "Северен поток 2" и Москва да започне да доставя по-големи количества до Европа.

С решението си днес Комисията взима предвид пазарните индекси на европейските газови хъбове към 30.09.2021 г. и средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари за септември 2021 г. В актуализираното ценово заявление на обществения доставчик са отчетени и количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени.

Увеличената цена на природния газ за октомври отразява тенденцията за продължаващо рязко нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари. Данните показват, че през месец септември цените на тези пазари са нараснали с над 50%, пише в мотивите към решението на КЕВР.

По данни на „Булгаргаз“ ЕАД цената, която дружеството предлага за българския пазар, е с около 20% по-ниска от цените на европейските газови хъбове. По тази линия от началото на 2021 г. досега потребителите у нас са заплатили 140 млн. лева по-малко в сравнение с потребителите в Европа.

Подкрепи Economic.bg