„Северен поток 2“ и Москва са надеждите за по-евтин газ в България

Утре „Булгаргаз“ ще обяви какво ще е увеличението на цените, но вероятно ще е около 25%

„Северен поток 2“ и Москва са надеждите за по-евтин газ в България

Снимка: Economic.bg/Архив

5080 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

България, а и Европа като цяло, може да разчита на тръбопровода „Северен поток 2“ и на повишени доставки от Русия, за да падне цената на природния газ. Това обаче няма да се случи в следващите месеци. Това стана ясно от интервю на Николай Павлов, изпълнителен директор на „Булгаргаз“, за bTV.

Не мога да спекулирам с прогнози, но четейки големите агенции, които наблюдават газовите пазари, през следващите месеци цените ще се задържат на тези нива. Надяваме се по някакъв начин пазарът да се успокои, особено когато „Северен поток 2“ влезе в експлоатация. Другият вариант е основните доставчици за Европа да доставят по-големи количества“, каза Павлов.

Припомняме, че утре държавната газова компания ще предложи ново увеличение на цените за България, което е свързано с покачването на газовите хъбове в Европа. Павлов отказа да коментира конкретни цени за октомври, но увеличението вероятно ще е около 25% спрямо септември.

Търсенето е много голямо, предлагането не може да го покрие, така се стига до тези цени“.

По думите му причините за повишеното търсене е съживяването на икономиките след отпадането на най-строгите COVID мерки и студената и дълга зима в Европа, която е изпразнила газовите хранилища.

„Разрази се ценова война между Европа и Азия. Азиатските пазари плащат много по-високи цени и съответно танкерите потеглят към Азия“, обясни Павлов.

Той обяви, че българските потребители получават с около 25% по-евтин газ от тези в останалите европейски държави. Това е възможно благодарение на ценовия микс и доставките от Русия и Азербайджан.

От Азербайджан получаваме газ, въпреки че не е изградена връзката с Комотини в Гърция. Това обаче носи риск за доставките, обясни директорът на „Булгаргаз“. По последни данни интерконекторът ще е готов на 1 юли догодина и това ще ни осигури 1 млрд. Кубични метра газ от Азербайджан.

Подкрепи Economic.bg