„Булгаргаз“ предлага 16% по-висока цена на газа от октомври

Количествата природен газ за есенно-зимния сезон са гарантирани, обяви директорът на дружеството

„Булгаргаз“ предлага 16% по-висока цена на газа от октомври

Снимка: Pixabay

704 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Цена на газа

„Булгаргаз“ предлага поредно увеличение на цената на природния газ от 1 октомври 2021 г. Този път предложението е новата цена на синьото гориво да скочи с близо 16% и да стане 80.28 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За предходния месец септември утвърдената от регулатора цена бе 69.40 лв./MWh, припомнят от КЕВР. Комисията трябва да вземе решение за цената на закрито заседание в началото на октомври.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов изнесе подробна информация за ценовите тенденции на европейските газови пазари пред КЕВР. В резултат на повишеното търсене поради възстановяването на европейските икономики от началото на 2021 г. цената на синьото гориво е отбелязала рекорден ръст. Само за последния месец цените на газа на тези пазари са нараснали с над 50% и към вчерашния ден са достигнали 77 евро/MWh. Поради недостатъчните количества газовите хранилища в Европа са запълнени на 70%, което е значително по-малко от обичайната средна норма за периода от около 90%.

Независимо от негативните тенденции цената, която „Булгаргаз“ предлага за българските потребители е с 20-25% по-ниска от цените на европейските пазари“, заяви Павлов.

По изчисления на дружеството от началото на годината досега българските потребители са заплатили 140 млн. лв. по-малко в сравнение с потребителите в Европа, а за цялата 2021 г. очакваното ценово предимство за българската индустрия се очаква да достигне около 400 млн. лв. В заключение той отбеляза, че количествата природен газ за есенно-зимния сезон са гарантирани, тъй като нагнетяването на гориво в ПГХ Чирен върви по план и няма да се стигне до недостиг.

Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов изрази очакването, че нагнетяваните количества в ПГХ Чирен ще създадат необходимата сигурност за потребителите. Като друг фактор, който може да промени ценовия тренд, той посочи официалните изявления от руска страна през последните дни, че „Газпром“ има готовност да увеличи доставките за Европа, което може да доведе до по-благоприятни цени на природния газ.

Предложението на обществения доставчик за цената на природния газ е съобразено с условията по търговските договори за доставка с ООО „Газпром экспорт” и азербайджанската компания и споразуменията към тях.

Подкрепи Economic.bg