КС обяви мораториума върху „Борисов 3“ за недопустим

Съдът обаче отказа да го отмени, тъй като той вече е престанал да действа

КС обяви мораториума върху „Борисов 3“ за недопустим

Снимка: Красимир Свраков

2699 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Конституционният съд обяви за недопустим мораториума върху сделките и назначенията на кабинета „Борисов 3“, наложен от 45-ото Народно събрание в края на април, с мотива, че не може с решения на законодателната власт да се ограничават правомощията на останалите. Отказа обаче да обяви действието на парламента за противоконституционно и да го отмени, тъй като след назначаването на първото служебно правителство, то на практика e станало невалидно (бел. р.– престанало е да действа). Така съдът отклони искането и прекрати производството по делото в тази му част.

Съдът беше сезиран от народните представители на ГЕРБ в 45-ото Народно събрание, които търсеха начин да отменят мораториума. Припомняме, че при приемането му кабинетът на Бойко Борисов вече бе подал оставка пред парламента, но продължаваше да раздава концесии и да назначава свои кадри в държавните предприятия. По тази причина депутатите наложиха изрична забрана за отдаване на концесии, теглене на дълг, продажба на държавни и общински болници и назначения в държавната администрация, регулаторните органи и предприятията с над 50% държавно участие.

Недопустимо е с решение на Народното събрание временно да се спира изпълнението на установени от Конституцията и развити в законите правомощия на президента, на изпълнителната власт, включително и когато Министерския съвет изпълнява функциите си в условията на чл. 111, ал. 3 от Конституцията, на други държавни органи, установени от Основния закон и на съдебната власт“, пише в решението на Конституционния съд.

Съдът допълва, че правителството в парламентарната държава наистина е отговорно пред Народното събрание, което обаче го поставя в негова подчиненост. Съдиите посочват, че изпълнителната власт е също толкова независима и самостоятелна, колкото и законодателната в рамките на нейните компетенции, поради което Народното събрание не може със свое решение на прегражда пълноценното осъществяване на оперативни управленски функции от страна на Министерския съвет.

Решението на съда е прието единодушно с 11 гласа. Тъй като действието на мораториума е изтекло, решението от днес има за цел да попречи на подобни предложения в следващи парламенти за в бъдеще.

Подкрепи Economic.bg