„Булгаргаз” предлага поскъпване на природния газ с 10.23% от 2017 г.

Ценовото предложение следва да бъде внесено в КЕВР

„Булгаргаз” предлага поскъпване на природния газ с 10.23% от 2017 г.
3899 ~ 1 мин. четене

„Булгаргаз” прогнозира поскъпване на природния газ от началото на 2017 г., става ясно от сайта на компанията. От дружеството предлагат увеличението да е с 10.23% като така цената ще нарасне до 315.91 лв. за 1000 куб. метра. (без акцизи и ДДС).

Държавната компания уточнява, че увеличението се дължи на очакваните по-високи доставни цени на природния газ през първото тримесечие на 2017 г. и по-висок курс на лева към щатския долар.

„Булгаргаз” пояснява, че окончателното им ценово предложение за срока януари-март 2017 г. ще бъде внесено в Комисия за енергийно и водно регулиране на 9 декември 2016 г.

Още в края на миналия месец стана ясно, че "Булгаргаз" може да поиска поскъпване на природния газ от началото на следващата година, но то няма да е голямо и няма  да се отрази на цените на парното и топлата вода, коментира изпълнителният директор на газовата компания Николай Павлов.

"След близо две години спад, цените на газа последваха тези на петрола и тръгнаха нагоре, което ще наложи промяната им от началото на следващата година", коментира Николай Павлов.

Един от компонентите при определянето на цената на природния газ е стойността на петрола, търгуван на международните борса, със забавяне от 9 месеца. Справка от данните на борсата в Лондон показва, че след септември 2015 г. средната месечна цена на сорт Брент не е минавала 50 долара за барел. Нещо повече, през първото тримесечие на тази година цената бе твърдо под 40 долара за барел.

Подкрепи Economic.bg