Бургаската индустриална зона разкрива много нови работни места

През септември ще бъде официалното откриване на производствата, заяви Стамен Стамов

Бургаската индустриална зона разкрива много нови работни места
4391 ~ 3 мин. четене

Бургаската индустриална зона вече трайно намери място във визитната картичка на Бургас. Всеки инвеститор, който има интерес към региона неминуемо поглежда и към нея като възможност за стартиране на някакъв проект. Повече за типа инвеститори, които проучват условията и възможностите, които предоставя зоната, Economic.bg разговаря с изпълнителния директор Стамен Стамов.

- Г-н Стамов, с какво Бургаската индустриална зона привлича предприемачите?

Локацията е основното предимство, тъй като "Индустриален и логистичен парк - Бургас" АД е стратегически ситуиран в ПЗ "Север", точно до товарна гара и разполага с директна жп и шосейна линия до "Порт Бургас". В непосредствена близост са и АМ "Тракия" и летището в Бургас. Освен това потенциалните инвеститори в Индустриалната зона се ползват с редица пре-димства, като инвестиционни стимули и подкрепа от институциите, възможност за осъщест-вяване на дейност в бизнес среда с концентрация на финансови, производствени и човешки ресурси, повишена достъпност до международни канали за дистрибуция.

- Как се развива инфраструктурата в Индустриалната зона?

За терените към ул. "Крайезерна" има изградена по оперативна програма пътна инфраструктура заедно с тротоари, осветителни тела, противопожарна система от кранове. Завършихме изграждането на КПС1 (канално-помпена станция с напорен тръбопровод), с което се финализира "Фаза 1" от реализацията на инфраструктурата. От съществено значение е проектът на Община Бургас по изграждането на пътен възел "Надлез Товарна Гара", който в момента се изгражда. Така връзката на АМ "Тракия" със зоната става директна.

- Какъв е броят на компаниите и фирмите, които в момента развиват дейност на територията на Бургаската индустриална зона?

Към настоящия момент общо 7 фирми са закупили терени, 3 фирми вече строят и съвсем скоро очакваме стартиране на строителството и на останалите проекти. В процедура сме с още две фирми, които също влизат в зоната. Реалното откриване на производствата очакваме да се случи през м. септември 2015. Тогава ще се реализара проектът за производствено-складова база на фирма "Зоомаркет" с основна дейност пакетаж и търговия с храни и аксесоари за домашни любимци.


- Наблюдава ли се ръст на цената с увеличаване на инвеститорите, които развиват бизнеса си на територията на зоната?

Тази тенденция се наблюдава в много сфери на бизнеса, включително и в нашата. Неминуемо филиал на световно известен производител би повишил престижа не само на зоната или град Бургас, но и на страната като цяло.

- Според вас за какъв тип бизнес и производства е подходяща Бургаската индустриална зона?

Зоната е подходяща за предприятия развиващи своята дейност в областта на леката промишленост. Изграждането например на едно високотехнологично производство в зоната, би било чудесна възможност за реализация на квалифицирани кадри от местните висши учебни заведения.

- Какви са изискванията на потенциалните партньори и клиенти?

Стремим се да подсигурим всички условия на нашите инвеститори. Най-често техните изисквания са свързани с размерите на конкретни парцели. Самите имоти в зоната са с различна големина от 2 до 40 дка, като в зависимост от нуждите на клиента могат да бъдат групирани.

- Колко работни места има потенциал да разкрие зоната?

Разкриването на нови работни места е съществен елемент от функционирането на зоната, който обаче зависи пряко от потенциалния инвеститор. Тук бих желал да отбележа, че "Индустриален и логистичен парк - Бургас" не е пряк работодател, ние предоставяме терени и условия на фирми/инвеститори, които от своя страна наемат служители. Трудно е да се назове конкретна цифра колко работни места биха били разкрити. Това зависи до голяма степен и от профила на самите производства - високо-технологични ли са те или е нужен повече човешки ресурс. Искрено се надявам след 100%-та реализация на проекта, броят на новоразкритите работни места да бъде повече от 2000.


- Какви са бъдещите ви планове за развитие?

Основната ни цел е да осигурим подходящи условия за нашите инвеститори, без това да е за сметка на подобна индустриална зона или друг град. Предлагаме изключително атрактивни финансови условия, но идеята не е да вкараме инвеститор на всяка цена. С предимство се ползват инвестиции предвиждащи по-голям брой работни места, както и високо технологични производства без тежка промишленост.

Подкрепи Economic.bg