България, Албания и Северна Македония ще задвижат важни жп проекти

Представители на страните подписаха Меморандум за сътрудничество, а целта е развитие на Коридор 8

България, Албания и Северна Македония ще задвижат важни жп проекти

Снимка: Министерство на транспорта

2414 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

България, Албания и Северна Македония обединяват усилия за задвижването на важни инфраструктурни обекти по протежението на транспортния Коридор 8. На официална церемония бе подписан Меморандум за сътрудничество между трите страни, съобщават от пресцентъра на транспортното министерство. Заложените цели в него трябва да бъдат постигнати до 2030 г.

Документът беше подписан от министър Христо Алексиев, министъра на инфраструктурата и енергетиката на Република Албания Белинда Балуку и министъра за транспорта и комуникациите на Република Северна Македония Благой Бочварски.

Алексиев посочи, че по инфраструктурата на коридора на българска територия са реализирани голяма част от участъците. В момента се работи по модернизацията на жп участъка Елин Пелин – Костенец и рехабилитацията на жп линията Пловдив – Бургас, по посока Коридор 8. Изпълнява се и проект за техническа помощ, свързан с модернизацията и изграждането на жп линията между София и границата със Северна Македония.

Проектите, част от Коридора ще обхващат цялата инфраструктура – пристанищна, железопътна и автомобилна. Цялостното завършване на Коридор 8 ще доведе до по-добра транспортна и икономическа свързаност, както и подобряване на ефективността на транспортните услуги.

Проектите на територията на България

България ще положи усилия за приключване на дейностите по изграждането на последния жп участък от Гюешево до границата със Северна Македония (2.5 км) и модернизацията на съществуващата транспортна инфраструктура по жп участъка София – Перник – Радомир – Гюешево.

Министър Алексиев посочи, че през следващата седмица ще стартира търгът за строителство на жп отсечката Перник – Радомир. Той допълни, че в момента се изготвя техническият проект за жп връзката Радомир – Гюешево, като се очаква в началото на следващата година да бъде одобрена и процедурата за строителство.

Проектите на територията на Северна Македония

Република Северна Македония ще работи по изграждането и финализирането на транспортната инфраструктура до границата с Република България и Република Албания. Това включва завършването на дейностите по жп участъците Куманово –Беляковце – Крива Паланка и изграждането на новата жп линия в участъка Крива Паланка – Деве Баир, граница с Република България (общо 89 км). Изготвяне на подробни проекти за модернизация и електрификация на железопътния участък Куманово – Скопие – Кичево (обща дължина 150 км) и изграждането на нова железопътна линия в участъка Кичево – Стуга - Лин, граница с Република Албания (обща дължина 70 км).

Проектите на територията на Албания

От своя страна Република Албания поема ангажимента да работи по рехабилитация на железопътната линия Тирана – Дуръс и изграждането на новия железопътен клон до международното летище „Майка Тереза” (Ринас) (обща дължина 34,7 км), както и по рехабилитацията на железопътна линия Дуръс – Рогожин – Поградец – Лин и изграждането на нова железопътна връзка Лин-граница с Република Северна Македония (обща дължина 137 км).

Бившият транспортен министър Георги Тодоров още по време на инициативата „Три морета“, която се проведе в София, очерта важността на Коридор 8.

Подкрепи Economic.bg