България предлага най-ниска изкупна цена за обработваема земя в ЕС

Закупуването на обработваема земя е до 20 пъти по-скъпо от покупката на постоянни пасища на гръцките острови в Северно Егейско море, по данни на Eurostat

България предлага най-ниска изкупна цена за обработваема земя в ЕС

Снимка: Unsplash

2330 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Ценовият диапазон на земеделската земя в Европейския съюз е много широк. Сред държавите-членки Нидерландия регистрира най-високата изкупна цена за един хектар обработваема земя в ЕС (средно 69 632 евро през 2019 г.), показват данните на европейската статистическа служба Eurostat. Цената на обработваемата земя във всеки регион на Нидерландия е над всички други налични национални средни стойности в ЕС, по последни обявени данни.  

На второ и трето място се нареждат Люксембург и Италия, като стойностите там варират между 30-40 хил. евро за хектар.

Също така според данните за най-висока цена за обработваема земя на регионално ниво в ЕС през 2020 г. се класира испанския регион Канарски острови (средно 120 477 евро на хектар). След нея се нареждат Нидерландия (малко над 100 000 евро), Италия (60 000 евро)и Гърция (около 55 000 евро).  

Същевременно най-ниската цена за обработваема земя е отчетена в Хърватия, като хектар струва средно 3440 евро през 2020 г. На регионално ниво хектар обработваема земя струва най-малко в Югозападния регион на България (средно 2051 евро).

Нивото на цените на земята зависи от редица фактори, независимо дали са национални (закони), регионални (климат, близост до мрежи) и локализирани фактори на производителност (качество на почвата, наклон, дренаж и т.н.), както и от пазарните сили на търсене и предлагане (включително влиянието на правилата за чуждестранна собственост).

Данните показват, че във всички региони на ЕС, за които има данни, закупуването на обработваема земя е по-скъпо от покупката на постоянни пасища (до 20 пъти по-скъпо на гръцките острови в Северно Егейско море и в испанския регион Мурсия).

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg