Кабинетът одобри помощта от 40 млн. лв. за автобусните превозвачи

Средствата бяха заложени в актуализацията на бюджета, а кандидатстването ще започне от понеделник

Кабинетът одобри помощта от 40 млн. лв. за автобусните превозвачи

Снимка: БТА

812 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Министерски съвет е приел условията и реда за кандидатстване по схемата за помощта от 40 млн. лв. за автобусните превозвачи. Министърът на транспорта Христо Алексиев заяви на брифинг, че фирмите ще могат да подават документи още от понеделник за отпускане на средствата. 

Припомняме, че парите бяха гласувани при актуализацията на бюджета, а мярката бе одобрена в средата на миналия месец от ЕК. Очаква се парите да бъдат изплатени до края на годината на автобусни компании, отчели спад в оборота от 20% през 2021 г. в сравнение с 2019 г. 

Πpи изгoтвянeтo нa ĸpитepиитe миниcтepcтвo нa тpaнcпopтa зaлoжи тaвaн нa пoмoщтa зa миĸpo- и мaлĸи (дo 200 xил. лв.), cpeдни (дo 400 xил. лв.) и гoлeми (дo 3.5 млн. лв.) пpeдпpиятия. 

За първи път могат да кандидатстват и общински фирми, включително Столичният градски транспорт, който търпи големи загуби заради намаления пътникопоток. Именно това обаче предизвика недоволството на малките превозвачи.

Столичният автотранспорт също ще може да кандидатства. Мисля, че може да получи над 3 млн. лв. Форматът е разширен, за да има справедливост и равнопоставеност", заяви Алексиев.

Пакет "Мобилност"

На заседанието на МС е одобрена и позиция за подаване на жалба в Съда на ЕС за Пакет "Мобилност", който е доста "дискриминационен към българския автобусен транспорт", заяви Алексиев. 

Превозвачите алармираха за предстоящи фалити заради условията в пакета. Проблем се явява задължителното прибиране на шофьора в съответната държавата, от която е той или компанията, за която превозва стоки. Това трябва да става на всеки 4 седмици. Българските превозвачи се оплакаха, че курсовете са нерентабилни, защото камионите се прибират празни към България. 

Предпоследен срок за застрахователя на "Вера Су"

Няколко пъти транспортното министерство обявяваше, че дава последен срок на застрахователя на "Вера Су", за да покрие разходите от над 2 млн. лв., които държавата направи при спасителната операция на кораба. 

На брифинга днес ресорният министър заяви, че застрахователят има нов двуседмичен срок, който е започнал да тече от миналата седмица. Ако този път разходите не бъдат покрити, корабът ще бъде ремонтиран и продаден на търг. Цената му е около 3 млн. лв.

Работна група към министерството работи и по новите водни пътища на България, които трябва да са по-отдалечени от брега, за да не се повтарят такива инциденти.

Подкрепи Economic.bg