Кабинетът предложи още по-голямо увеличение на минималната заплата

Значително ще се увеличат надбавките за деца до 2-годишна възраст и майчинските

Кабинетът предложи още по-голямо увеличение на минималната заплата

Снимка: Красимир Свраков

12660 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова
Бюджет 2022

Увеличение на основните социални разходи, като пенсии, майчинство и детски надбавки, вдигане на минималната работна заплата (МРЗ) и запазване на мерките за подпомагане на засегнатите от COVID-19 сектори. Това са част от параметрите на проектобюджета за 2022 г. на служебния кабинет, представени от финансовия министър Валери Белчев на брифинг в Министерския съвет.

Интересното е, че кабинетът на Стефан Янев предлага дори по-голяма минимална заплата, отколкото се разбраха в събота четирите партии, които се опитват да съставят коалиционно правителство.

Над 750 хиляди души в страната получават минималната работна заплата – 650 лв. на месец, които са крайно недостатъчни. Предлагаме тя да се увеличи на 710 лева. Политическите партии се обединиха около сходна сума”, обясни той.

В събота по време на преговорите за приоритети пред новото правителство партиите „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“ стигнаха до обща позиция, че минималната заплата трябва да се вдигне до 700 лева през следващата година, а от 2023 г. да се работи за създаването на автоматичен механизъм, по-който да се увеличава МРЗ. Най-вероятно тя ще бъде обвързана със средната реална работна заплата за страната.

По думите на Белчев увеличение се предлага и за детските надбавки и прага на получаването им.

Всички граждани на заплата до 510 лв. ще имат право да получават такива. Те ще се увеличат с 20%. В абсолютна стойност не е много, но процентите са сериозно увеличение. Това ще засегне 120 хиляди деца в България”, каза още той.

Значително ще се увеличат и надбавките за деца до 2-годишна възраст. Майчинските ще се увеличат от 380 на 650 лв.

Доходите за пенсионерите ще бъдат запазени на нивата, които са сега. Това означава средно увеличение от 84 лв. на човек.

Белчев заяви, че Министерството на финансите "е положило всички усилия да осигури добра бюджетна рамка, която да бъде предложена на парламента".

Не сме се бъркали в политики, не сме предвиждали структурни промени и орязване на кадри. Предлагаме единствено социална защита на населението. Предвид тревожните икономически параметри нивата на инфлацията са в рамките на допустимото”, допълни Белчев.

Той обяви, че ще вкара проектобюджета в Народното събрание на 17 декември.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg