Правителството отпуска допълнително 100 млн. лв. по „Запази ме+“

Допълнителният финансов ресурс ще позволи на около 60 000 служители да запазят своята заетост

Правителството отпуска допълнително 100 млн. лв. по „Запази ме+“

Снимка: Красимир Свраков

1992 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 100 млн. лв. по бюджета на Министерството на труда и социалната политика. Средствата ще се използват по мярката „Запази ме+“ за изплащане на компенсации на работници, служители и самоосигуряващи се лица във временно затворените заради COVID-19 бизнеси, чиято дейност е преустановена с акт на държавен орган.

Те ще имат право да получат средства в размер на 75% от осигурителния си доход за месец юли 2021 г. за дните, през които са ползвали неплатен отпуск заради наложените ограничения. Чрез отпускането на допълнителния финансов ресурс около 60 000 работници и служители ще запазят своята заетост, става ясно от решенията на Министерския съвет днес.

В началото на октомври правителството обяви, че антикризисната мярка ще бъде удължена до средата на 2022 г., но после се отказа от идеята и сега по нея може да се кандидатства до края на годината. Тогава вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев заяви, че по „Запази ме+“ са предвидени 100 млн. лв., които трябва да подкрепят около 67 000 наети и самоосигуряващи се.

Подкрепи Economic.bg