Европа пристъпва към задължителна COVID ваксинация

Редица правителства се осмелиха да заговорят за тази мярка, за да се справят с поредното пандемично дежавю

Европа пристъпва към задължителна COVID ваксинация

Снимка: Unsplash

6982 ~ 6 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Западна и Централна Европа ускориха имунизацията срещу COVID, но въпреки това четвъртата вълна на пандемията оказва силно влияние на целия континент. На този фон редица правителства се осмелиха да заговорят за задължителна ваксинация – една от най-критикуваните мерки за справяне със здравната криза. Засега единно решение на ниво Европейски съюз няма, но вече е сигурно, че поне две държави ще започнат да я прилага от началото на следващата година.

Гърция

Вчера Гърция направи ваксинациите срещу COVID-19 задължителни за хора на възраст 60 и повече години. Това се оказа драстична стъпка за страната, която се бори с нов скок на случаите на коронавирус. Властите казаха, че ще наложат глоба от 100 евро на всеки човек от въпросната таргет група, който не е ваксиниран. Изпълнението на новите правила ще се следи на месечна база от 16 януари нататък.

Около 63% от 11-милионното население на страната е напълно ваксинирано, като ваксинациите през последните седмици се увеличиха драстично.

Ние фокусираме усилията си върху защитата на нашите съграждани и поради тази причина тяхната ваксинация ще бъде задължителна отсега нататък", каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на заседание на кабинета.

Гърция регистрира скок в инфекциите този месец, като ежедневните случаи достигат рекордни нива. От началото на пандемията миналата година са установени 931 183 инфекции и 18 067 смъртни случая. Страната този месец забрани на неваксинирани да влизат в закрити помещения, включително ресторанти, кина, музеи и фитнес зали, дори ако тестът им за коронавирус е отрицателен.

Австрия

Австрия също е от страните, в които неизпълнението на задължението за ваксиниране срещу коронавирус ще се наказва с глоба. Размерът на санкцията там достига 7200 евро. Австрийският канцлер Александър Шеленберг обяви въвеждането на задължителна ваксинация срещу коронавирус от 1 февруари 2022 г.

Според черновата на проектозакона, с която вестник Presse разполага, местните власти ще призовават хората, които не са били ваксинирани, да го направят. Ако не спазят заповедта, ще бъдат призовани втори път в рамките на четири седмици. Ако отново не спазят изискванията, ги грози административна глоба в размер до 3600 евро или четириседмична присъда за затвор вместо санкция.

Глоба в размер до 7200 евро се налага на лица, които са глобени два пъти за отказ от ваксиниране, както и на тези, чиито действия са довели до "сериозна опасност за живота или здравето на хората".

Работен документ показва, че задължителната ваксинация ще се прилага за всички хора, живеещи в Австрия. Изключения се правят за лица, за които ваксинацията представлява риск за здравето, за бременни жени и за деца под 12-годишна възраст. Според публикацията официалният проектозакон все още не е готов. Очаква се той да бъде публикуван след 6 декември.

Чехия

Последствията от четвъртата вълна в Чехия са още по-лоши. Миналата седмица тя отбеляза най-големия брой заразени на дневна база от началото на пандемията – над 25 000 души. По данни на Reuters – със своите 10.7 млн. жители  –страната има четвъртия най-висок брой заразени на глава от населението в света. Вследствие на това правителството на Андрей Бабиш предложи да бъде въведена задължителна ваксинация за хора над 60-годишна възраст, както и за някои професии.

Това е най-застрашената възрастова група“, каза Бабиш, цитиран от Reuters.

Не е сигурно обаче дали тези мерки действително ще влязат в сила. Предстоят още обсъждания преди въвеждането на мерките, а и Бабиш скоро ще напусне поста си, след като се сформира нова управленска коалиция. Неговият опонент, потенциалният следващ премиер – Петър Фиала, е противник на плановете за задължителна ваксинация.

Германия

Друга държава, в която също се появиха политици в подкрепа на задължителната ваксинация, е Германия. Бъдещите канцлер и вицеканцлер – Олаф Шолц и Роберт Хабек, подкрепиха въвеждането на задължително ваксиниране в страната и забраната неваксинирани да посещават магазини със стоки, които не са от първа необходимост. Това съобщи Reuters като се позовава на източници, запознати с обсъждането на мерките. До крайната мярка се стигна след дълги преговори с министър-председателите на 16-те федерални провинции. Това съобщи Reuters, като се позовава на източници, запознати с разговорите по темата. 

Трябва веднага да започнем с подготовката за въвеждане на задължителна ваксинация. Мярката е крайна и решението е трудно заради значимото ограничаване на гражданските свободи, но въпросът е на живот и смърт", заяви съпредседателят на Зелените и бъдещ вицеканцлер Роберт Хабек.

Олаф Шолц, който трябва да положи клетва като канцлер следващата седмица, не изключи частичен локдаун, който да ограничи достъпа на неваксинираните до обществения живот. Баварският премиер Маркус Зьодер от опозиционния вече Християнсоциален съюз настоява за въвеждането на задължителна имунизация още от януари. 

"В най-скоро време федералното правителство и регионалните власти ще вземат решение относно задължителната ваксина", каза говорителят на отиващия си кабинет на Ангела Меркел.

Социалдемократите на Шолц, Зелените на Хабек и либералите постигнаха миналата седмица коалиционно споразумение и ще наследят правителството на Ангела Меркел.

Според запознати източници Шолц е заявил на срещата с регионалните лидери, че подкрепя задължителни ваксини и е изразил надежда тази практика да бъде въведена към края на февруари 2022 г. За целта е необходимо одобрение от парламента, пише БНР. 

Литва

Литва, въвела ограничения за неваксинирани и планираща от Нова година да ги разшири за всички над 12 години, има по-различен подход. Страната обмисля да плаща на хората да се ваксинират. Идеята засяга малка група – тези над 75 години – и предвижда по 100 евро на всеки, получил две дози между 1 септември и 30 ноември или ваксинирал се с бустерна доза преди 31 март 2022 г.

Какво се случва по света?

Русия

По повод австрийския проектозакон в Русия журналисти попитаха говорителя на Кремъл дали там не обмислят нещо подобно. 

Не, не допускаме, че такива мерки ще бъдат въведени в Русия", заяви Дмитрий Песков.

В средата на октомври, когато започна бързото увеличаване броя на заразени и починали, властите заявяваха, че не са вземали решение за задължително ваксиниране. Против се е изказвал и президентът Владимир Путин. Три седмици подред смъртността остава рекордно висока – около 1200 жертви на COVID-19 всеки ден.

Сингапур

Сингапур засега е страната, въвела вероятно най-строгата финансова санкция за неваксинирани – да си платят лечението, когато се разболеят, пише Bloomberg. За хоспитализирани или попаднали в интензивно отделение сумата може да достигне 25 хил. сингапурски долара (16 157 евро) според сметки на здравното министерство.

САЩ

В САЩ подходът е различен, а и непрекъснато решения на Вашингтон за борба с пандемията се оспорват в съда и спират в отделни щати. На места дори се помага на бизнеса от специални фондове, ако бъде глобен. Това е и водещата разлика с Европа – санкцията е за работодателя, а той има интерес да изисква или принуди служителите си да се ваксинират, за да не го санкционират.

Докато различни съдилища обсъждат дали могат да влязат в сила мерки, засягащи 84 млн. работещи американци, конгресмени демократи предлагат за фирми с над 100 служители драстично увеличаване на глобите на работното място и удвояване на трудовите инспектори (бивш служител на агенцията твърди, че шансът работодател да бъде посетен от такъв инспектор в момента е веднъж на 134 години).

Новите предложения са глобите за тежки нарушения да скочат от 13 653 на 70 000 долара, а при умишлен рецидив – от 136 532 на 700 000 (средната глоба в момента е около 5500 долара).

Департаментът по трудовите отношения в администрацията на президента Джо Байдън иска от 5 декември неваксинираните служители да носят на работа предпазна маска, а от 4 януари 2022 г. – да бъдат тествани поне веднъж седмично. По данни от октомврийско проучване на Kaiser Family Foundation около 5% неваксинирани служители са напуснали работодатели, наложили им задължително ваксиниране.

Как е в България?

Задължителната ваксинация не е на дневен ред, но неспазването на мерките се води административно нарушение. В Закона за здравето е записано, че глобите за нарушаване на противоепидемични мерки са:

  • при физически лица: от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение – от 1000 до 2000 лв.
  • при еднолични търговци или юридически лица: от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение от 2 хил. до 5 хил. лв.

Проверяващите преценяват размера на санкцията и може да се ограничат само до предупредително предписание. Глоба може да се обжалва в съда и не се плаща преди края на процедурата, който може да е след повече от година.

Полицаи също могат да съставят предупредителен протокол или да започнат производство, което минава през прокуратурата, а тя да повдигне обвинение по чл. 355 от Наказателния кодекс, където наказанието е затвор до пет години и глоба от 10 хил. до 50 хил. лв., "ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи".

Глоби се въвеждат и за неспазване на COVID мерките

В Англия от 16 ч. вчера е в сила задължението да се носят предпазни маски като една от мерките за забавяне разпространенето на варианта Омикрон. Те важат – с някои изключения за определени категории служители и деца под 11 години – за магазини, молове, банки, пощенски офиси и обществения транспорт. Нарушител се глобява с 200 паунда. При повторно нарушение глобата се удвоява, третият път има пак удвояване до 800 паунда. Така особено упоритите противници на маските бързо стигат до шеста глоба от 6400 паунда (малко над 7500 евро) и тя остава на това ниво за всяка следващо нарушение.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg