От догодина пенсионерите в България ще взимат почти колкото работещите

Действията на служебния кабинет почти изравняват реалния доход на работещите на минимална заплата с пенсионерите на минимална пенсия

От догодина пенсионерите в България ще взимат почти колкото работещите

Снимка: Красимир Свраков

19610 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Бюджет 2022

За шест месеца – до средата на следващата година – минималната пенсия в България да е 490 лв. Това предвижда проектобюджетът на служебното правителство, който се пише сега и трябва да бъде входиран в Народното събрание на 17 декември. Разбира се, това са пожелателни числа, тъй като сегашната власт вероятно ще бъде сменена до няколко седмици.

Министърът съобщи това число с половин уста, отговаряйки на въпрос на журналистите в Министерския съвет. „Не мога да ви кажа минималната стойност, но мисля, че това беше сметката, да“, каза Белчев, чувайки бързите калкулации на репортерите.

А те наистина са бързи и лесни. В момента минималната пенсия в България е 370 лв., увеличена с актуализацията на бюджета от лятото. Запазвайки и 120-те лева, които сега са заложени като добавки всеки месец до края на 2021 г., излиза, че минималната пенсия става 490 лв.

Тоест пенсионерите, които са се осигурявали на минимален доход и ще получават тези пари, ще взимат 70% от дохода, който ще получават работещите на минимална заплата от 1 януари, която според проектобюджета за 2022 г. ще е 710 лв.

Още по-интересна става ситуацията, когато парите на работещите се обложат с дължимите към хазната около 35% под формата на преки данъци и осигуровки. Тогава се оказва, че чисто пенсионерите ще получават 490 лв., а работещите – 550 лв.

Белчев оправда тази парадоксална и до голяма степен популистка политика на служебния кабинет с „антиковид мерки“.

Планираме да запазим всички антиковид мерки за период от 6 месеца. По тази линия, каквото и да струва, твърдото ни решение е доходът на пенсионерите да не намалява. В тази връзка зависи какво се възприеме от парламента. Запазваме 120-те лева на първо време, от там нататък ще видим“, каза Белчев.

Много експерти досега са коментирали, че пенсионерите в България са сред най-слабо засегнатите групи от пандемията, тъй като техният доход не е бил застрашен досега, за разлика от работещите, които в пандемията са съкращавани, не им се плащат редовно заплатите, понякога са прехвърляни на минимални заплати, на непълно работно време или пускани в неплатен отпуск.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg