България вече има стартъп виза

С инструмента страната ще привлича чуждестранни иновативни бизнеси

България вече има стартъп виза

Снимка: Unsplash

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Предприемачите, идващи от страни извън Европейския съюз, за да стартират бизнес в България, вече ще могат много по-бързо да получат възможност за пребиваване в страната. С 64 гласа „За“, 2 „Против“ и 8 „Въздържал се“ депутатите днес приеха промени в Закона за българското гражданство, с което регламентираха тъй наречената Startup Visa (Стартъп Виза).

Това е една от големите победи за българската стартъп екосистема, за която в BESCO работихме последните 2 години“, написаха във Facebook страницата си от Българската стартъп асоциация.

Организацията се бори от няколко години за промени в законодателството, които да стимулират допълнително стартъп екосистемата в България и да отворят пред нея още възможности за развитие.

Startup Visa е инструмент, познат в редица държави отдавна, чрез който могат да се привличат иновативни компании, развиващи продукти с висока добавена стойност. Законопроектът за нея бе изготвен още през 2019 г., но чак сега, в края на мандата на ГЕРБ, той най-накрая успя да стане реалност.

Липсата на такава виза спъваше компании извън общността да дойдат и да правят бизнес в България. А стъпването им у нас означава привличане не само на инвестиции, но и на интелектуална собственост, както и на човешки ресурс.

Защо са важни стартъпите?

На стартиращите компании се гледа като на един от съвременните двигатели на икономиката на 21 век, която е все по-насочена към науката, авангардните технологии и продуктите с висока добавена стойност. Благодарение на своя специфичен характер и гъвкавост стартъпите са едни от основните носители на иновации днес. Те играят ролята и на ключова връзка между големия бизнес, науката и образователните институти.

„Липсват данни за това колко стартъпа годишно влизат в ЕС, но вярваме, че България има потенциала да вземе съществена част от тях. В момента годишно в страната ни се създават между 200 и 300 стартъпа. От чужбина идват не повече от 30, които започват да правят бизнес от тук. Постигайки тази цел, ние бихме удвоили сегашната норма“, се казва в становище на стартъп асоциацията до НС.

Със Startup Visa чуждестранните инвеститори вече ще получат много по-лесен достъп до страната ни. BESCO прогнозира, че след десетилетие в България ще могат да идват по около 300 стартъпа годишно.

Коментари: 0