Българската „Евротръст“ проби в Северна Македония

Технологичната компания разкри свой физически офис там въпреки сложната политическа ситуация

Българската „Евротръст“ проби в Северна Македония

Снимка: Евротръст

2306 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Бизнесът и особено технологиите – както винаги, вървят поне с крачка пред политическите и административните реалности. Поредно доказателство за това е скорошното навлизане на още една българска компания в Република Северна Македония, с която страната ни е в сложни двустранни отношения от миналата година. Въпреки това „Евротръст“ съобщи, че успешно е стартирала дейността на първия си офис там.

Базираната в София технологична компания за електронна идентификация откри свое представителство в Скопие, отбелязвайки ключова стъпка в плана си за международна експанзия. Както Economic.bg писа по-рано тази година, „Евротръст“ атакува – освен югозападната ни съседка – също и пазарите на Австрия и Кения.

Северна Македония предлага отлична бизнес възможност, тъй като ползите от електронното управление са широко припознати от крайни потребители, бизнеса и държавна администрация“, коментира изпълнителният директор на „Евротръст“ Константин Безуханов.

Към момента в Северна Македония компанията има двама служители, при наети малко под 50 души в нея като цяло. Фокусът на тамошното представителство засега пада върху бизнес развитието и търговската дейност, но още през идните месеци се очаква да бъдат наети кадри с по-широк профил, обясниха от „Евротръст“ пред Econocmic.bg. Също така, в момента българската компания разполага и с колцентър в западната ни съседка.

Проводник на административна реформа

„Евротръст“ вече доби популярност в Северна Македония с новината, че стартира национален проект за дигитална идентичност. Неговото начало бе дадено през 2020 г., малко преди избухването на пандемията от COVID-19. Той се извършва в партньорство с правителството и гиганта при разплащанията – Mastercard.

Проектът е в напреднала фаза, а с финализирането му гражданите в Северна Македония ще могат електронно да подписват документи напълно дистанционно. Очаква се това се случи в рамките на месеци. По този начин на практика ще се даде силен тласък на електронното управление (e-government) в страната, доближавайки я до дигитално развитите и иновативно ориентирани държави.

Бонус за местния бизнес е, че подписаните документи чрез платформата Evrotrust ще бъдат автоматично признати в целия Европейски съюз, доколкото технологията на компанията вече е синхронизирана с общностните разпоредби.

„Откакто започнахме да работим по eID проекта в страната, бяхме очаровани от готовността, с която местните власти се стремят да внедрят комплексни услуги за дигитална идентичност, така че модерните технологии да бъдат в полза на македонските граждани“, отбелязва Константин Безуханов.

Отварянето на физически офис в страната утвърждава заявката на българската компания за реализация извън пределите на родината. Международната експанзия идва на фона на пандемията от коронавирус, и не случайно.

За нас пандемията беше възможност да покажем как дигитализацията решава критични проблеми както за крайни потребители, така и за бизнеси. Очакваме стремежът за дигитализация да не подмине и родната администрация, тъй като ползите за нея и българските граждани са недвусмислени.“

Коментари: 0