Българската търговия на дребно е най-тежко ударената в ЕС

Годишният срив на продажбите е почти двоен спрямо останалите най-тежко ударени от кризата страни

Българската търговия на дребно е най-тежко ударената в ЕС

Снимка: Economic.bg

Антония Симова Автор: Антония Симова

България е с най-дълбок годишен спад на търговията на дребно през юни сред страните от Европейския съюз, като той е и почти двоен в сравнение с останалите най-тежко ударени от коронакризата страни, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

Продажбите на дребно в България през юни се сриват с 18.1% на годишна база, а за сравнение след нас се нареждат Малта със спад от 8.4%, Люксембург със спад от 7.7% и Португалия със спад от 6.3%. Най-големите ръстове на търговията на дребно пък се наблюдават в Ирландия (с 10.2%), Естония (с 6.6%) и Дания (с 6.5%).

Годишният срив в търговията на дребно у нас все пак е по-слаб в сравнение с двата предходни месеца, когато продажбите в сектора се сринаха с една пета. Месечните данни през юни за България показват слабо възстановяване и ръст от 0.9%, но той отново е един от най-малките на територията на ЕС. В Австрия и Германия обаче се наблюдава месечен спад от съответно 2.5% и 1.6%. Там през май бе отчетен най-големият ръст на територията на ЕС от над 10%.

Същевременно обемът на продажбите на дребно в еврозоната се възстановява през юни до нивата, отчетени февруари месец, когато коронавирусът все още не бе навлязъл в Европа. Продажбите в еврозоната нарастват с 5.7% спрямо май, а за целия ЕС ръстът е по-ограничен – 5.2%. Разходите за дрехи и автомобилни горива стоят в основата на увеличението.

На територията на ЕС вече се наблюдава и месечно понижение с над 6% на онлайн покупките и пощенските доставки след резкия им скок в предните три месеца. На годишна база обаче ръстът им остава над 20%.

Коментари: 0