Бюджетът на Здравната каса е приет на първо четене

През следващата година бюджетът за здравеопазване ще надхвърли 5 млрд. лева

Бюджетът на Здравната каса е приет на първо четене

Снимка: Economic.bg/ Архив

Депутатите приеха на първо четене бюджета на Националната здравнооосигурителна каса (НЗОК) за 2019 г.  „За” гласуваха 108 народни представители, 62 бяха „Против“, а 10 гласуваха с „Въздържал се“.

Депутатите на ДПС влязоха след първата регистрация за започване на пленарното заседание. Народните представители на БСП пък бяха в залата, но не се регистрираха. В пленарна зала на гласуването присъстваха здравният министър Кирил Ананиев, управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев и зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

През следващата година бюджетът за здравеопазване ще надхвърли 5 млрд. лева. Средствата за здравеопазване в бюджета ще бъдат 5.2 млрд. лева или 4.5% от БВП. Увеличението спрямо 2018 година е 547 млн. лева. Предвидени са близо 4.3 млрд. лева приходи и трансфери в бюджета на НЗОК за догодина, от които 2.8 млрд. лв. са приходи от здравноосигурителни вноски и 1.4 млрд. лв. са трансфери за здравно осигуряване.

В новия бюджет на НЗОК е предвидено и създаване на Агенция за медицински надзор, която да поеме функциите на досегашните агенции за медицински одит и за трансплантации. Освен това след приемането на бюджета парламентът ще трябва дава съгласието си за създаването на нови лечебни заведения. Разширяването на сегашните такива пък ще се случва единствено след одобрение от страна на Министерския съвет. Досегашната процедура за акредитиране на лечебните заведения за извършваната от тях цялостна медицинска дейност и/или отделни медицински дейности ще отпадне.

Регламентира се създаването на Национална здравно-информационна система с пълна информация за здравното състояние на всяко лице. Национална експертна лекарска комисия ще създаде база данни за всички лица, преминали през ТЕЛК/НЕЛК. В срок до 3 месеца след обнародване на промените ще бъдат изготвени медицински стандарти за всички специалности. Здравният министър ще определя финансови правила за държавните и общинските болници. Предвиждат се нови механизми на заплащане на лекарствените продукти и медицинските изделия. Дейността на Центъра „Фонд за лечение на деца“ и на Комисията за лечение в чужбина, преминава към НЗОК, като финансовите средства ще се осигуряват от Министерството на здравеопазването чрез трансфер.
Коментари: 0