Цената на петрола достигна 9-месечен връх

Запасите в САЩ намаляват, а Конгресът се приближава до сделка за нов пакет стимули

Цената на петрола достигна 9-месечен връх

Снимка: БТА

Петролът достигна деветмесечен връх в четвъртък, след като правителствените данни показаха спад в американските запаси през миналата седмица. Напредъкът по сделката за фискални стимули в САЩ и силното азиатско търсене също стимулираха цените.

Фючърсите на суров петрол Брент поскъпнаха с 0.9% в ранната азиатска сесия до 51.53 долара за барел. Американският лек суров петрол (WTI) поскъпна с близо 1% до 48.28 долара за барел. И двата сорта достигнаха най-високата си стойност от началото на март досега.

„Щатските запаси отчитат по-голямо от очакваното намаление, три от рафинериите в Индия работят почти със 100% капацитет, което показва, че търсенето на суровина остава силно и изглежда САЩ ще продължат да осигуряват повече парични и фискални стимули, изпращайки долара надолу, а повечето стоки нагоре“, каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA в Ню Йорк.

Запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 3.1 милиона барела през седмицата до 11 декември, съобщиха от Администрацията за енергийна информация. Очакванията на анализаторите бяха за спад от 1.9 милиона барела.

Цените на петрола се повишиха, тъй като американските депутати се доближиха до споразумение за фискален пакет на стойност 900 млрд. долара за облекчаване на негативните ефекти от вирусната пандемия. Старши представители и на демократите, и на републиканците звучат по-позитивно, отколкото преди месец, пише Reuters.

Коментари: 0