Цената на природния газ се понижава леко през декември

Това няма да се отрази в цените на топлинната енергия и на електрическата енергия

Цената на природния газ се понижава леко през декември

Снимка: КЕВР

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри леко понижение на цената на природния газ през декември, става ясно от решението на Комисията за утвърждаване на цената.

 

С решението на КЕВР утвърдената цена на природния газ от 1 декември 2020 г. е в размер на 27. 70 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За предходния месец ноември 2020 г. утвърдената от регулатора цена на природния газ беше в размер на 28.21 лв./MWh. 

Промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната енергия и на електрическата енергия и те остават непроменени.

В приетото от Комисията решение е отчетена предложената на 1.12.2020 г. от "Булгаргаз" ЕАД актуализирана цена на природния газ, в която е отразена постъпилата отчетна информация за пазарните индекси на европейските газови хъбове за м. ноември 2020 г. и за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за същия период. 

Към момента "Булгаргаз” обяви прогнозната цена на природния газ за месец януари 2021 г. като от дружеството предлагат тя да бъде 25.07 лв./MWh, но решение за следващия месец ще се вземе на 1 число.

Коментари: 0