Централните банки по света влизат в ново валутно състезание

Китай е лидер в надпреварата, но ЕЦБ също дава заявка за включване

Централните банки по света влизат в ново валутно състезание

Снимка: Unsplash

1244 ~ 1 мин. четене

Интензивният интерес към криптовалутите и пандемията от COVID-19 привлякоха вниманието на централните банки, сред които се породи дебат дали трябва да издадат собствени цифрови валути. Към момента Китай е лидер в надпреварата, след като поде инициативата за разработване на дигитален юан през 2014 г., а през последните месеци стартира тестове на вече готовата финансова технология в някои от големите градове, като Шенжен, Ченгду и Ханджоу.

„Експериментът на Китай е изключително мащабен“, коментира Дж. Кристофър Джанкарло, бивш председател на Комисията за търговия със стокови фючърси в САЩ, пред CNBC.

Следващите Зимни олимпийски игри ще са в Пекин, където – ако всичко е нормално с коронавируса – се очаква да се стекат множество хора от цял свят. „Те ще използват новата цифрова валутна система, за да пазаруват, да отсядат в хотели и да купуват ястия в ресторантите. Светът ще види функционираща [цифрова валута на централната банка] много скоро, още през следващата година“, смята Джанкарло.

САЩ в момента са в догонваща позиция. В края на февруари 2021 г. председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че страната ще се ангажира с идеята за дигитален долар тази година. В Европейския съюз също се заговори за дигитално евро. През есента на миналата година председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард коментира, че такова се обмисля сериозно, а  малко по-късно изрази „предчувствие“, че след две до четири години общността ще има своя цифрова валута. 

Юристите твърдят, че цифровите валути на централната банка могат да улеснят трансграничните транзакции, да насърчат финансовото включване и да осигурят стабилност на платежната система. Съществуват и рискове за неприкосновеността на личния живот и извършването на наблюдение върху използването на издадените от правителството цифрови валути. А по време на икономическа несигурност хората пък може да са по-склонни да изтеглят средствата си от търговските банки, ускорявайки банковото бягство.

Коментари: 0