ЧЕЗ хвана поредна ферма за криптовалути край София

Тя е крадяла електроенергия, равна на дневната консумация на около 30 домакинства

ЧЕЗ хвана поредна ферма за криптовалути край София

Снимка: unsplash

3200 ~ 1 мин. четене

ЧЕЗ Разпределение България разкри поредна кражба на електроенергия от ферма за криптовалута. Престъплението е разкрито тази сутрин в село Лозен и е второто такова в рамките на едва седмица.

Повод за проверката са били установени аномалии в потреблението в района. При проверките е открито незаконно присъединение към електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ Разпределение, чрез което се е захранвала къща с преустановена услуга заради неплатени сметки за ток.

По първоначални изчисления консумираната дневно електроенергия е приблизително равна на консумацията на 30 домакинства на ден. При проверката в къщата са открити компютърни конфигурации, използвани за копаене на криптовалута.

Новината идва, след като на 12 декември ЧЕЗ разкри най-мащабната кражба на електроенергия в своята история – в стопанска сграда в село Хераково. При този случай ставаше дума за загуби на енергия, равняваща се на месечното потребление на 4250 семейства. 

„Вече няма значение колко голяма е кражбата, за да установим, че има аномалии в потреблението. Модерните технологии, ежедневните анализи и данните за разликата между доставена и потребена електроенергия ни дават възможност много бързо да откриваме нарушителите, независимо дали става въпрос за обикновено домакинство или за големи стопански обекти. Констатираме кражби от всякакъв тип всеки ден, а вече сме особено активни и през уикендите“, каза Филип Йорданов, ръководител „Нетехнически загуби“ в ЧЕЗ Разпределение България.

За установяване на незаконна консумация на електроенергия ЧЕЗ Разпределение работи в сътрудничество с органите на МВР.От началото на годината досега са констатирани 4550 кражби на електроенергия. Около 650 са нарушенията на стопански потребители, а около 3900 на битовите клиенти.

Подкрепи Economic.bg