Чадърите и шезлонгите на 17 плажа ще са безплатни това лято

Сред тях са „Каваци-юг“, „Каваци-север“ и „Елените“

Чадърите и шезлонгите на 17 плажа ще са безплатни това лято

Снимка: Economic.bg/Архив

7316 ~ 2 мин. четене

Чадърите и шезлонгите ще са безплатни на 17 плажа това лято, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова в курорта „Слънчев бряг“. „Нулеви ще са цените на „Каваци-юг“, „Каваци-север“, „Елените“, ММЦ-Приморско, централния плаж в Царево, Ахелой, „Обзор-юг“, уточни Ангелкова.

„Вече имаме пълна готовност по отношение на цените, които са предложили концесионерите и наемателите. От 132 плажа, които са сключили договори за наем и концесия, 17 ще бъдат с нулеви цени. Останалите варират от 1 лев до 5 лева“, каза още тя.

От думите на министър Ангелкова стана ясно още, че плажните принадлежности на всички плажове в Слънчев бряг ще са по 4 лв., в Златни пясъци по 2 лв., в Албена по 1 лв., а на всички плажове в Равда цената на чадърите и шезлонгите ще е 2 лв. В Балчик има плаж на цена от 1.50 лв. А в Созопол цените на чадърите и шезлонгите ще са между 3.50 и 4 лв.

„Като цяло цените наистина са доста намалени и аз се надявам това допълнително да привлече интереса както на българския турист, така и когато говорим за записванията през туроператорите“, обясни още Николина Ангелкова.

Припомняме, че според промените в Закона за здравето на всички останали плажове, на които концесионерите не са предложили безплатни чадъри и шезлонги, то те трябва да бъдат с 50% по-евтини в сравнение с 2019 г. При неспазване на нормативните изисквания глобата е 50 хил. лв., а при повторно нарушение – 100 хил. лв.

Съгласно разпоредбите в закона, които бяха приети, до 30 май министърът на туризма трябва да изпрати до концесионери и наематели уведомление на база предложенията за намаление цените на плажни принадлежности за съответното реципрочното понижаване на концесионното възнаграждение и на наемната такса. Това ще стане според специална методика, която предстои да бъде утвърдена от Министерския съвет.

Коментари: 0