Чърчил молел Труман за атомна бомба върху Кремъл

Идеята за ядрена атака срещу Съветския съюз е имала за цел да се спечели Студената война

Архивите на ФБР проговарят

Чърчил молел Труман за атомна бомба върху Кремъл
4790 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Легендарният премиер на Обединеното кралство Уинстън Чърчил е призовавал президента на САЩ Хари Труман да пусне атомна бомба върху Кремъл. Това пише днес британският вестник Тhe Daily Mail, цитирайки новоразкрити архиви на ФБР от 1947 г. Идеята за ядрена атака срещу Съветския съюз е имала за цел да се спечели Студената война.

Пазен в тайна досега документ от архивите на ФБР разкрива как лидерът на Великобритания по време на Втората световна война е изложил възгледите си пред съпартиец на американския държавен глава, който е бил на посещение в страната през 1947 г.

За тази история с докладна записка от агент на ФБР се споменава в книгата на журналиста Томас Майер „Когато лъвовете ръмжат: Чърчил и Кенеди“. Молбата е била пратена по американския сенатор-републиканец Стайлз Бриджъс. По мнението на Чърчил целта е била „да се спаси световната цивилизация, като президентът на САЩ е длъжен да обяви Русия за заплаха за света и да я нападне“.

Чърчил е смятал, че превантивният удар срещу Русия може да е единственият начин да се попречи на комунизма да превземе Запада. Документът показва, че враждебността на Чърчил към бившия военен съюзник на Великобритания е била толкова дълбока, че е бил готов да приеме смъртта на стотици хиляди граждани на СССР при атомен удар.

В документа се казва още: „Той е посочил, че ако върху Кремъл бъде пусната атомна бомба, тогава, без ръководство, Русия ще бъде овладяна много лесно”. Чърчил е твърдял, че ако това не бъде сторено, Русия сама ще нападне САЩ „в рамките 2-3 години“, когато се сдобие с атомна бомба, и цивилизацията ще бъде унищожена или върната с много години назад.

Руските медии припомнят, че година преди описания в архивите на ФБР разговор Чърчил е излязъл с програмна реч в американския град Фултън, която е положила началото на Студената война между Социалистическия блок и Запада. В тази реч за пръв път е споменат и терминът „железната завеса“ за непреодолимите бариери между социализма и капитализма.

Първата атомна бомба обаче е била изпитана още две години преди разговора на Чърчил с американския сенатор. През 1945 г. две взривни устройства са били пуснати върху японските градове Хирошима и Нагасаки, които остават в историята като единствените случаи за използване на атомни оръжия в бойни действия.

СССР е изпитал първата си атомна бомба на своя територия през 1949 г., след като е успял през шпионите си в научната група на проекта „Манхатън“ да се сдобие с част от американски чертежи на страховитото оръжие.


Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg