Актуализацията на Горанов - с 50 млн. лв. по-евтина

Надграждането ще е в две посоки - фискална консолидация и допълнителни законови промени в контекста на отнетия лиценз на КТБ

Актуализацията на Горанов - с 50 млн. лв. по-евтина

Снимка: БГНЕС

144 ~ 2 мин. четене
Министърът на финансите Владислав Горанов кани утре представители на социалните партньори, за да обсъдят нов вариант за актуализация на бюджета.

Внесеният от служебния кабинет проект ще бъде оттеглен и ще се работи по нов, съобщи БНР. В мотивите, с които се оттегля внесената актуализация се подчертава, че надграждането ще е в две посоки - фискална консолидация и допълнителни законови промени в контекста на отнетия лиценз на КТБ.

С новия законопроект ще се направи усилие да се свие прогнозирания дефицит. Прогнозите за неизпълнение на приходите по държавния бюджет се очертават в размер на 1 610 800 хиляди лева, което е 1,3% от прогнозирания брутен вътрешен продукт /БВП/. Признава се съществуването на натиск при разходите в някои бюджетни системи, което изисква и осигуряването на допълнителен ресурс, за да не се позволи възникването на нови просрочени задължения в края на годината.

Като най-сериозен се посочва проблемът с недостига в МВР. Анализът сочи, че не съществува възможност за оптимизиране и ограничаване на разходите на това министерство, с което да се посрещне очертаващия се недостиг. Необходимият допълнителен ресурс за издръжка на системата за тази година е 125 700 милиона лева, от които 110 милиона лева за разходи за персонал.

Недостигът при финансирането на социални плащания по бюджета на социалното министерство е 50 милиона лева, от които 36 милиона лева за помощи за домакинствата, програми за заетост, гарантиране и изплащане на социални помощи в системата на социалното подпомагане.

За здравното министерство трябват 24 милиона лева, за регионалното над 16 милиона лева, също толкова и в земеделското ведомство.

По бюджета на ВСС липсват 10 милиона лева, а в правосъдното министерство още 5 милиона лева.

На базата на извършения анализ от новото правителство, сумата за необходимия допълнителен ресурс за финансиране на недостиг в бюджетните системи, с най-големи проблеми, е намален с над 50 милиона лева спрямо плановете на служебния кабинет.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"
Подкрепи Economic.bg