3 часа разговор между Владимир Путин и Реджеп Ердоган

Лидерите обсъдиха борбата с тероризма, ситуацията в Сирия и прилагането на споразуменията, постигнати между двете страни през март

3 часа разговор между Владимир Путин и Реджеп Ердоган

Снимка: Twitter

1660 ~ 3 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Повече от 3 часа продължи срещата между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган в Сочи. Въпреки непрекъснатия диалог между двамата лидери напоследък, това не означава идилия в отношенията им. След последната среща с Путин Ердоган направи няколко стъпки, които биха могли да се превърнат в нов източник на дестабилизация за Москва и Анкара.

На 3 май, 2017 г. турският президент пристигна в Русия по покана на руския и това е втората среща между двамата за 2017 г. На дневен ред в разговора са били борбата с тероризма, ситуацията в Сирия и прилагането на споразуменията, постигнати между двете страни през март на двустранното сътрудничество. Анкара поднови исканията за оставка на сирийския президент Башар Асад и подкрепя ракетния удар на САЩ в базата „Шайрат”, Сирия, критикувайки Москва. Проблеми има и в търговско -икономическите отношения между двете страни.

Но въпреки интензивните контакти между двамата лидери, преговорите няма да са прости. Особена значимост на срещата придава това, че след Сочи Реджеп Ердоган се отправя и към САЩ – на преговори с президента Доналд Тръмп.

„Възможността за обсъждане на кризата в Сирия показва пълното възстановяване на отношенията между Русия и Турция. Това заяви руският президент Владимир Путин, отваряйки разговора с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в тесен формат. „Добре е, че имаме възможност в работен режим да се срещнем и да преговорим ключови въпроси по двустранното сътрудничество и по основни въпроси от международния дневен ред” – заяви руският президент.

На свой ред, Ердоган заяви, че лидерите на двете страни имат добра възможност да обсъдят двата аспекта на двустранното сътрудничество и регионалните въпроси. "Уверен съм, че стъпките, които ние ще направим заедно ще променят съдбата на целия регион", - каза президентът на Турция.

След приключване на разговора двамата президенти излязоха на пресконференция пред журналисти. Владимир Путин заяви, че по време на срещата е обсъдено премахването на ограниченията и бариерите пред търговията, както и трансферните плащания в национална валута. "Сега можем да кажем с увереност, че срокът за възстановяване на руско-турските отношения приключи, ние се връщаме към нормалното партньорство и взаимодействие", - каза Путин. Той каза още, че Русия ще инвестира в изграждането на турската атомна електроцентрала "Аккую" 22 млрд. долара.

Говорейки за войната в Сирия, Владимир Путин заяви, че Москва и Анкара са съгласни, че решението на този конфликт е възможно само чрез политически и дипломатически средства. Той отбеляза, че страните гаранти на прекратяването на огъня в Сирия - Русия, Турция и Иран - са в състояние да седнат на масата за преговори с конфликтните страни. "В много отношения активната роля на Русия, Турция и Иран е успяла не само да постигне прекратяване на огъня между сирийските правителствени сили и въоръжената опозиция, но и да ги сложи на масата за преговори в Астана, където утре, 4 май започва следващият, четвърти рунд на консултации", - каза руският президент.

Реджеп Тайип Ердоган от своя страна отбеляза, че Москва и Анкара ще продължат преговорите за разрешаване на сирийския конфликт. "Разбира се, ние ще говорим за Сирия, ще проведем среща за решаване на въпроса, ще работим за решаването на този проблем. Путин също изрази искреното си желание да се сложи край на тази драма. Той лично вложи много усилия и аз вярвам, че той ще ги използва, за да продължи да изпълнява прекратяването на военните действия "- каза президентът на Турция.

Подкрепи Economic.bg