Рекордно бързо ускорение на бизнеса в еврозоната

Възстановяването на активността е в резултат на разхлабването на COVID мерките

Рекордно бързо ускорение на бизнеса в еврозоната

Снимка: Pixabay

700 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Възстановяването на частния сектор в еврозоната през май се движи с най-бързите си темпове от повече от три години, след като съживяването на сектора на услугите тласна и производствения, предава Reuters. След бавния старт на ваксинационните програми в региона темпът се ускори и това позволи някои ограничения срещу разпространението на коронавируса да бъдат премахнати, което пък се оказа добре дошло за бизнеса.

С рестартирането на повече дейности индексът на IHS Markit Composite Purchasing Managers (PMI), разглеждан като добро огледало за икономическото здраве, се изкачи до 56.9 пункта през май – от 53.8 пункта през април. Не само че остава над границата от 50 пункта, което е знак за растеж, но това е и най-високата му точка от февруари 2018 г. Резултатите са и по-добри и от очакваното по-умерено увеличение до 55.1 пункта, прогнозирано от икономистите, анкетирани от Reuters.

Икономиката в еврозоната нарасне с 1.4% през това тримесечие, сочи още проучването на медията от миналата седмица. В него също така прогнозите за останалата част от годината са понижени спрямо тези от миналия месец.

Мерките за ограничаване на вируса бяха облекчени през май до най-ниските нива от октомври миналата година, подкрепяйки особено забележимото подобряване на бизнес активността в сектора на услугите, което беше придружено от поредното почти рекордно нарастване на производството“, каза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

PMI за сферата на услугите се повиши до 55.1 пункта от 50.5 пункта през април, много над средната прогноза от 52.3 пункта в анкетата на Reuters. Това е най-високото ниво на индекса от юни 2018 г.

В същото време преработващата промишленост преживява пандемията много по-добре от сектора на услугите, тъй като фабриките до голяма степен останаха отворени. Производственият PMI се понижи от рекордно високите 62.9 пункта през април до 62.8 пункта този месец, но надхвърли прогнозата за 62.5 пункта.

Надеждите за бързо разпространение на ваксините повиши цялостния оптимизъм до най-високото му ниво, откакто IHS Markit започва да събира данни през юли 2012 г. Съставният индекс за бъдещата продукция се е повишил до 69.7 пункта от 68.9 пункта.

Коментари: 0